На Одещині мобілізували хворого на епілепсію і він помер у перший день служби: омбудсмен зреагував

Одеський обласний ТЦК мобілізував чоловіка з інвалідністю, який хворів на епілепсію, а згодом помер у перший день служби. Його смерть тепер розслідують за фактом непроведення медогляду військовозобов’язаного.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він розповів, що надіслав запит до спеціалізованої прокуратури у сфері оборони, яка взяла на контроль цю справу. Там також проведуть досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті чоловіка.

Зокрема, розслідуватимуть непроведення належного медичного огляду військовозобов’язаного та невжиття службовими особами своєчасних та необхідних заходів медичної допомоги.

Лубінець також звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та дотримання вимог закону щодо проведення мобілізації, військового обліку громадян та проходження ВЛК.

“Наразі хід досудових розслідувань перебуває на моєму постійному контрол”, — запевнив омбудсмен.

Передісторія:

У серпні 2023 року з’явилась інформація, що в Одеській області військкомат мобілізував 29-річного чоловіка, на ім’я Борис, який мав проблеми зі здоров’ям. Чоловік начебто пройшов медкомісію за дві години й одразу опинився у військовій частині.
Уночі того ж дня Борису стало погано: його нудило. На ранковому строю в чоловіка стався епілептичний напад і він знепритомнів. Проте лікарі не надали йому кваліфікованої допомоги. Згодом у нього стався ще один напад, і лікарі констатували смерть.
Речниця Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк повідомляла, що документи про здоров’я та придатність чоловіка до військової служби військкомат отримав від працівників лікарні, де той проходив медичну комісію.
Очільник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер казав, що Спеціалізована військова прокуратура області розслідує цей інцидент. Тоді його кваліфікували за ч. 1 ст. 115 та ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Новий законопроєкт про мобілізацію: нардепка розповіла, яких змін чекати людям з інвалідністю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна