У Києві перейменували ще десять об’єктів: тепер є вулиця братів Чибінєєвих

У Києві в рамках дерусифікації та декомунізації перейменовано ще 10 міських об’єктів.

Відповідне рішення ухвалила Київська міська рада на засіданні в четвер, 8 лютого.

“Столиця України продовжує позбуватися назв, які впливали на спотворення нашої національної свідомості. Процес декомунізації та дерусифікації є доволі тривалим, оскільки включає кілька етапів, проте спільними зусиллями разом із жителями столиці місто активно рухається в цьому напрямі. У багатовіковому Києві не повинно залишитися назв, пов’язаних із країною-агресором, її радянським та імперським минулим”, – заявив заступник міського голови Володимир Бондаренко.

У Солом’янському районі столиці перейменовано проспект Повітрофлотський – на проспект Повітряних Сил і вул. Білгородську – на вул. Василя Овсієнка.

У Деснянському районі вул. Миколи Матеюка перейменовано на вул. Василя Іваниса.

У Святошинському районі вул. Булгакова перейменували на честь Вахтанга Кікабідзе.

Бібліотека ім. О. Блока змінила назву на бібліотеку ім. Гната Юри.

У Подільському районі провулок Яблочкова перейменовано на провулок Компанійський. Скверу на вул. Боричів Тік 17, 19, 21 присвоєно ім’я Голди Меїр.

У Дарницькому районі вул. Чернігівська перейменовано на вул. Братів Чибінєєвих, у Печерському районі вул. Павла Скоропадського – на Бессарабський проїзд.

У Шевченківському районі безіменному скверу на вулиці Жилянській присвоєно ім’я Лідії Гончаренко.

Хто такі брати Чибінєєви

Валерій Чибінєєв воював проти російських загарбників з 2014 року. Нищив окупантів у найгарячіших точках фронту, зокрема в Ізвариному, ДАПі та Авдіївці. Пораненим залишався на полі бою та  продовжував командувати підрозділом, аби не здати позицій. Нагороджений Золотою Зіркою Героя України у 2016-му. 34-річний Валерій Чибінєєв, позивний «Каракурт», обороняв Київ у перші дні російського повномасштабного вторгнення та загинув у бою під Гостомелем 3 березня 2022, у день свого народження.

Роман Чибінєєв – 29-річний командир відділення із 79-ї десантно-штурмової бригади. Загинув 11 квітня 2019 року під час бойових дій на Донеччині, в районі Маріуполя. Молодший брат Валерія Чибінєєва, який раніше служив у цій військовій частині і був командиром роти снайперів.

Читайте також:
Герой України, снайпер Чибінєєв: Коли працюєш на першій лінії, куля не розбирає, нагородили тебе чи ні (інтерв’ю “Новинарні“)

Як загинув Герой України Валерій Чибінєєв. Розповідь полковника ГУР МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна