Kyiv Post: у Судані специ ГУР взяли в полон “вагнерівців”, які готувалися повалити місцеву владу. ВІДЕО

Видання Kyiv Post оприлюднило кадри допиту українськими спецпризначенцями взятих у полон найманців ПВК “Вагнера” у Судані.

Про це йдеться в публікації видання 5 лютого.

Вказується, що відповідне відео Kyiv Post надали джерела в українських спецслужбах.

На оприлюднених кадрах видно, як бійці спецпідрозділу “Тимур” оглядають військовий транспорт із тілами вбитих російських найманців. Машина має сліди обстрілу, зазначає видання.

Також на відео один із бійців ГУР МО допитує найманця. Полонений зізнався, що входить до складу групи найманців ПВК “Вагнер”. Їхнім завданням було повалення тамтешнього уряду.

Поруч із ним також видно двох африканських полонених. Вони, імовірно, теж були бійцями “Вагнера” та вербували місцеве суданське населення.

Обережно! Відео містить важкі сцени (18+).

Пізніше в державному проєкті “Хочу жити” заявили про “поповнення обмінного фонду із Судану”, також опублікувавши відео Kyiv Post.

Там не підтвердили і не спростували, що в Судані українські спецпризначенці взяли в полон “вагнерівців”.

“Невідомі бійці, схожі на спеців ГУР МО, взяли в полон найманців ПВК “Вагнер”, яких Росія відправила до Африки скидати уряд чергової африканської країни – Судану. Але як і обіцяв начальник ГУР МО Кирило Буданов, російським військовим злочинцям, які брали участь у вторгненні в Україну, ніде не буде безпечно”, – ідеться у повідомленні.

Перед цим

6 листопада 2023 року видання Kyiv Post опублікувало відео, на яких, як стверджується, українські спецпризначенці ймовірно полюють на найманців російської “ПВК Вагнер” в Судані.

На першому чорно-білому відео, яке, схоже, було зняте вночі безпілотником в інфрачервоному спектрі, бійці оточують будівлю. Цілі в ній виділені на відео.

На іншій серії оператор використовує ручний гранатомет, щоб вистрілити у вікно будівлі. Далі можна побачити кілька вибухів.

Друге відео зняте вдень із дрона. Спецпризначенців на ньому не видно, але кілька чоловіків, які виглядають як мішені, біжать вулицями густонаселеного міста чи селища.

CNN інформував з посиланням на джерело в українському війську, що за ударами безпілотників по базах місцевих бойовиків, повʼязаних з “ПВК Вагнер” поблизу столиці Судану Хартума, ймовірно, стоять українські спецслужби.

24 вересня начальник головного управління розвідки України Кирило Буданов не підтвердив і не спростував повідомлень CNN про ймовірну причетність українських спецслужб до атак дронами в Судані. Він наголосив, що підрозділи “ПВК Вагнер” брали участь і в організації і в перевороті в Судані: “Це наші вороги, і ми будемо діяти в будь-якій точці земної кулі”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна