В Україну прибула очільниця МЗС Канади Мелані Жолі: основні теми візиту

З неанонсованим візитом до Києва прибула міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Про це в п’ятницю, 2 лютого, повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

Під час спільної пресконференції з українським колегою Дмитром Кулебою Жолі наголосила на непохитності канадської підтримки України і зазначила, що наразі Канада надала допомогу в розмірі 9,5 мільярда доларів, зокрема 2,4 мільярда доларів військової допомоги.

Також за її словами, у межах операції Unifier з 2014 року канадські збройні сили підготували понад 40 000 українських військовослужбовців. І це навчання триває і сьогодні у Великій Британії, Латвії та Польщі.

Зараз завершується процес розроблення угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною.

“У міру того, як ми досягаємо дворічної позначки з початку повномасштабного вторгнення РФ, наша підтримка незалежного майбутнього України залишається непохитною. І прихильники України мають дотримуватися цього курсу. Ми не можемо дозволити собі втратити впевненість або вагатися”, — зазначила Жолі.

Дмитро Кулеба наголосив, що постійно перебуває з Жолі на зв’язку в телефонному режимі, а сьогодні обговорили чимало питань.

“Сьогодні говорили про політику, економіку, чекаємо на ратифікацію угоди, доповнення угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Працюємо над питанням використання заморожених активів РФ в інтересах відновлення України”, — розповів очільник МЗС України.

Окрім цього, за словами міністра, під час зустрічі обговорили нові санкції проти РФ, реалізацію української “формули миру”, зокрема повернення депортованих українських дітей, а також посилення ППО.

“Окрема тема переговорів — тема зброї. Продовжуємо працювати над посиленням систем ППО та іншої зброї, якою нам може допомогти Канада. Канада — один з тих друзів, у яких немає жодних причин сумніватися”, — підсумував Кулеба.

Читайте також:
Канада ввела санкції проти російських діамантів і супутніх товарів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна