Відсьогодні у Вірменії діє Римський статут – тепер країна зобов’язана арештувати Путіна на своїй території

З 1 лютого у Вірменії офіційно набув чинності Римський статут, на підставі якого засновний Міжнародний кримінальний суд. Вірменія стала 124 країною-членом МКС.

Про це повідомив Міжнародний кримінальний суд на своїй сторінці у твітері у четвер, 1 лютого.

Ратифікація Римського статуту означає, що Вірменія має право арештувати та передати до Міжнародного кримінального суду президента РФ Путіна, якщо той буде на території країни.

Нагадаємо, Вірменія також є членом Організації договору про колективну безпеку — військово-політичної організації, до якої входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан. В останньому саміті ОДКБ, який відбувався у Білорусі, Вірменія не брала участі.

Довідково:

Римський статут — це міжнародний договір, який встановлює чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

Саме на підставі цього документа у 1998 році і був заснований Міжнародний кримінальний суд. У березні 2023 року МКС видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна. Його підозрюють у незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до Росії. У депортації українських дітей також підозрюють уповноважену з прав дітей Росії Марію Львову-Бєлову.

За рішенням МКС всі країни, які ратифікували Римський статут, можуть затримати Путіна та передати його до суду, якщо він буде на території цих держав. Україна, до слова, лише підписала Римський статут, але не ратифікувала його.

Читайте також:
Вірменія остаточно ратифікувала Римський статут, за яким муситиме арештувати Путіна

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна