Вірменія остаточно ратифікувала Римський статут, за яким муситиме арештувати Путіна

Вірменія остаточно ратифікувала Римський статут, на підставі якого працює Міжнародний кримінальний суд – раніше ухвалений парламентом країни закон підписав президент Ваагн Хачатурян.

Про це 13 жовтня повідомили в канцелярії вірменського президента.

“13 жовтня президент Республіки Вірменія Ваагн Хачатурян підписав заяву про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду, підписаного 17 липня 1998 року, і про прийняття заяви “Про визнання задньою силою юрисдикції Міжнародний кримінальний суд Республікою Вірменія” на підставі статті 12, частини 3 Статуту”, – йдеться у повідомленні.

Після ратифікації Римського статуту Вірменія автоматично має виконувати рішення Міжнародного кримінального сулу, який видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна.

Передісторія:

Вірменія підписала Римський статут у 1998 році, але до цього часу його не ратифікувала.
У березні цього року Конституційний суд Вірменії вирішив, що Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає конституції країни.
Наприкінці вересня парламентський комітет дав позитивний висновок щодо ратифікації статуту і його винесли на пленарне засідання.
Офіційний Єреван наголошував на необхідності ратифікації Статуту та визнання його юрисдикції, підкреслюючи, що ризик нової військової агресії проти Вірменії з боку Азербайджану залишається високим, а після ратифікації документа воєнні злочини Баку будуть підпадати під юрисдикцію МКС.
Водночас Росія назвала недружнім кроком намір Єревана ратифікувати Римський статут та заявила, що цей крок “матиме найбільш негативні наслідки для двосторонніх відносин”. У Кремлі заявили, що не хотіли б, щоб російському президенту Володимиру Путіну довелося відмовлятися від візиту до союзницької країни.
Втім, 3 жовтня Національні збори Вірменії ухвалили законопроєкт про ратифікацію Римського статуту. За рішення проголосували 60 депутатів, 22 виступили проти.

Читайте також:
Правозахисні організації закликали Україну ратифікувати Римський статут, а МКС – розслідувати злочин агресії РФ від 2014 року. МЕМОРАНДУМ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна