Вірменія ратифікувала Римський статут. Кремль зреагував щодо ймовірного арешту Путіна

Національні збори Вірменії ухвалили у вівторок законопроєкт про ратифікацію Римського статуту, на основі якого заснований Міжнародний кримінальний суд, що видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомляє видання News Armenia.

За рішення проголосували 60 депутатів, 22 виступили проти. Для схвалення проєкту необхідно було 54 голоси.

Перед голосуванням дві опозиційні фракції заявили, що голосуватимуть проти.

Москва раніше назвала недружнім кроком намір Єревана ратифікувати Римський статут та заявила, що цей крок “матиме найбільш негативні наслідки для двосторонніх відносин”.

Напередодні речник Кремля Дмитро Пєсков заявляв, що рішення Вірменії щодо Римського статуту є “надзвичайно ворожими”. При цьому він зазначив, що вірменська сторона запропонувала укласти з Росією двосторонню угоду щодо Римського статуту.

Після ратифікації Вірменією Римського статуту у Кремлі заявили, що не хотіли б, щоб російському президенту Володимиру Путіну довелося відмовлятися від візиту до союзницької країни.

“Звичайно, нам би не хотілося, щоб колись із якихось причин президенту довелося б відмовлятися від візитів до Вірменії. Безумовно, нас багато що об’єднує з братнім вірменським народом. У нас немає сумнівів, що буде об’єднувати назавжди”, – цитує Пєскова “Українська правда”.

Речник російського диктатора заявив, що рішення Вірменії ратифікувати Римський статут було “некоректним”.

“До чинного керівництва Вірменії з’являться додаткові запитання, вони були заздалегідь передані вірменській стороні. Ми сумніваємося і сумнівалися від самого початку в тому, що з точки зору двосторонніх відносин приєднання Вірменії до Римського статуту Міжнародного кримінального суду є коректним. Як і раніше, вважаємо, що це некоректне рішення”.

Передісторія:

Вірменія підписала Римський статут у 1998 році, але до цього часу його не ратифікувала.
У березні цього року Конституційний суд Вірменії вирішив, що Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає конституції країни.
Наприкінці вересня парламентський комітет дав позитивний висновок щодо ратифікації статуту і його винесли на пленарне засідання.
Офіційний Єреван наголошував на необхідності ратифікації Статуту та визнання його юрисдикції, підкреслюючи, що ризик нової військової агресії проти Вірменії з боку Азербайджану залишається високим, а після ратифікації документа воєнні злочини Баку будуть підпадати під юрисдикцію МКС.

Читайте також:
Правозахисні організації закликали Україну ратифікувати Римський статут, а МКС – розслідувати злочин агресії РФ від 2014 року. МЕМОРАНДУМ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна