Перемир’я в ДАПі заради собаки. Як волонтери на Донеччині допомагають тваринам, що постраждали від війни

 

автор: Олена Максименко
з Донецької області
фото автора

Волонтерство в Україні стало не просто національним трендом, а умовою виживання. Жертовність одних, яка дозволяє жити іншим – це так просто і так складно водночас.

Громадська організація “Вірність” у Добропіллі на Донеччині допомагає найбільш вразливим – самотнім стареньким, вимушеним переселенцям. І тваринам.

Сіра будівля промзони, схожа за формою на барак, виглядає похмуро. Але тут завжди звучить сміх, пропонують чай чи каву, смачний обід та посильну допомогу всім, хто її потребує.

“Холодильники вивозили, а собак лишали на прив’язі”

“У перші дві години 24 лютого в нас було певне сум’яття. Ми ще не вірили… – згадує початок повномасштабного вторгнення Вікторія Жидкова, в.о. голови громадської організації. – А потім народ почав евакуюватися. Страх? Ні. Було відчуття розгубленості. Це ж усі поїдуть – а тварини залишаться…”

Але вже на 3-й день, 27 лютого 2022 року, робота маленького штабу була організована чітко і зрозуміло: одні волонтери годували тварин, інші варили їжу, треті її розвозили тим, хто потребує.

Тепер, майже як у армії, тут є журнал обліку. У ньому розписані волонтери і їхні зони відповідальності – райони, де вони годують безпритульних тварин.

Волонтери згадують, як у перші дні “повномасштабки” ті, хто виїздив, часто вивозили на причепах холодильники і телевізори. Але натомість лишали прив’язаних собак і котів, закритих у хатах… На вулицях панувала моторошна тиша.

Псів волонтери відпускали, котам намагалися відкрити вікна, усіх поїли і годували.

Шкільний автобус привіз м’ясо. Фото: Олена Максименко / Новинарня

Тоді ж до команди почали приєднуватися небайдужі містяни. Зараз у штабі постійно працює 10-12 волонтерів, а допомогу тут отримують понад 100 кураторів безпритульних тварин.

Згодом місто почало оживати. Поверталися ті, хто виїхав у перші дні, приїжджали мешканці селищ і міст, які перетворилися на зону бойових дій. Стали відкриватися магазини, аптеки, банки.

20 баранців, щасливий Балбес і Тигрюля

Волонтери евакуюють сюди безпритульних чи покинутих тварин із більш гарячих точок. Іноді нових підопічних підвозять військові. Але часто тварини, приручені на фронті, стають друзями, і військові привозять їх на стерилізацію або лікування, а потім забирають додому.

Але допомогу тут надають не лише собакам і котам. Серед “підопічних” волонтерів були й кози, овечки, домашня птиця та інша живність.

“У нас є друзі, “Порятунок тварин” із Харкова. Вони займаються евакуацією тварин із дуже гарячих точок. Зараз найгарячіший напрямок – Авдіївка, до того з Бахмута вивозили.

Так от, з Авдіївки вони евакуювали цілу ферму. А в нас була “перевалочна база”. Індички, гуси, кози… 134 тварини привезли. Хлопці їх нам тут залишили – і поїхали далі за баранцями. Потім повернулися ту живність забрати – а в нас залишили 20 баранців, отару. Ми їх годували, поїли, чистили, прибирали”.

Вікторія Жидкова. Фото: Олена Максименко / Новинарня

Вікторія зізнається, що її дратували недолугі жарти про шашлики від тих, хто бачив баранців. І не лише тому, що вона вегетаріанка.

“Ну як їх їсти?! Воно ж на тебе дивиться… Я заходжу, а вони мені руки лижуть, ходять за мною. Коли їх забрали, я плакала, як дурко. Забрали їх теж на ферму. Сподіваюся, що у них хороша доля буде і їх не зжеруть”.

Відтоді друзі дарують Вікторії речі з овечками, хоча раніше дарували песиків.

Але собаки, зрозуміло, теж нікуди не поділися. На штабі їх живе троє. Білка хворіє – їй розтрощило лапу в автокатастрофі, кінцівка зрослася, але набрякає. Тож собачка щодня мусить переживати неприємні процедури уколів і компресів. Вона сидить у кутку, і, хоча й спостерігає за гостями із зацікавленням, знайомитися не поспішає.

Білка. Фото: Олена Максименко / Новинарня

Надворі бігає Лакі, якого частіше кличуть Балбесом. Пес і справді щасливчик, адже вижив у пеклі живодерів на покинутому молокозаводі. До Вікторії зателефонував мешканець сусіднього будинку й розповів, що там відбувається щось страшне.

Коли волонтери приїхали на вказане чоловіком місце, побачили люк із наваленою купою хмизу, а на ній – ноги собаки.

“Не буду розповідати, як із неї познущалися, перш ніж убити”, – пересмикується Вікторія.

Поруч лежали п’ятеро жорстоко вбитих цуценят. А шосте дивом вижило. Спершу думали, що це дівчинка, назвали Ладою. Але потім Лада виявилася Лакі, якого тепер усі в штабі просто обожнюють. Хоч він і Балбес.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Ще одна улюблениця – Тигрюля, або Тігра, названа так за яскраво виражені смуги. Ця собацюра прописалася в медпункті, і її бурхлива радість при спілкуванні з людиною не лишає шансів зазнімкувати тварину “у фокусі”. Тігру привезли на стерилізацію, однак виявили піроплазмоз. Лікарі казали, що шансів мало. Проте собаку врятували, і після лікування вона залишилася жити тут.

Стерилізації у “Вірності” приділяють особливу увагу, допомагаючи також сусіднім містам і селищам. І військовим, які привозять на стерилізацію тварин, з якими здружилися на позиціях.

“У мене тут Катя живе, собачка. Ще тоді, коли було саме пекло – Ізюм, Лиман – приїхали хлопці й попросили її стерилізувати. Кажуть, дві собаки загинуло, одна залишилася, – розповідає волонтерка. – А коли вони за тиждень приїхали по Катьку, я її не віддала. Кажу: хлопці, там, куди ви їдете, – пиз*ець. Хай краще в мене побуде.

Я як дупою відчувала. Хлопця, який її привозив, на жаль, уже нема. А Катька залишилась”.

Читайте також:
Хвостаті біженці: як притулок “Хатуль мадан” рятує тварин, постраждалих від війни. ФОТОРЕПОРТАЖ

Операція “Гаврюша”: як у Донецькому аеропорту оголосили перемир’я заради собаки

До повномасштабної війни волонтери також не мали спокою. У 2014-му евакуйовували з Пісків коней. І собак теж. З однією з них, доберманкою Хіларі, пов’язана чи не найщемкіша історія. Тоді на Вікторію вийшли оборонці Донецького аеропорту:

“Коли всі звідти втікали, то собак, які були у вантажному відсіку, просто покинули. Та відкрийте хоча б клітки, випустіть тварин! Але ні – всі чухнули геть, а вони залишилися в підвалі терміналу. Лабрадор, доберман, вівчарка, спаніелі… І ніхто б узагалі не дізнався, що там є собаки, якби вівчарка не розбила клітку”.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Чи то з коптера, чи ще як військові побачили, що по злітній смузі бігає собака. Це був Гром, службовий пес. Тоді й виявили, що в терміналі є собаки. По них приїхали донецького притулку для тварин “Піф”, забрали лабрадорку, Грома і спаніелів.

А доберманку одразу не побачили. Як виявилося, вона якимось чином провалилася в колектор терміналу. Зголоднівши, прибігала туди, де були люди. То в один бік – де наші, то в інший – до “сепарів”. Обидві сторони її годували.

Назвали улюбленицю Гаврюшею – бо постійно гавкала. Так від ранку й починалося: – Гаврюша! – Гав-гав-гав!

Але з “собачою їжею” в ДАПі було негусто, а самостійно вибратися з колектора собака не могла. І зрештою зовсім виснажилася. Оскільки любили її всі, то заради порятунку Гаврюші була організована ціла спецоперація:

сторони домовилися про припинення вогню на час порятунку доберманки!

За тим, як загальну улюбленицю діставали нагору, з хвилюванням спостерігали з обох боків. Коли операція виявилася успішною, всі зітхнули з полегшенням… І відновили криваві бої.

Попри неймовірне виснаження, Гаврюша-Хіларі вижила і спокійно дожила свій собачий вік у люблячому домі Вікторії.

“Неймовірно розумна була собака”, – зауважує ще одна волонтерка, Олена.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Інша епічна історія – евакуація двох десятків псів зі Світлодарки. Їх потягом вивозили на Київщину, до притулку “Сіріус”. Однак волонтери затрималися, бо мусили перечікувати обстріл у бліндажі разом із військовими.

Коли псів повантажили в машину і рушили, до відправлення потяга лишалося зовсім трохи. Під’їхали перед самою відправкою, а треба ж було іще перенести “пасажирів” у спеціально заброньовані купе. Вікторія згадує:

“Нам тримали поїзд усі! Але в якусь мить я розумію, що ми не встигнемо їх перенести. І як заволаю: “Допоможіть, будь ласка, живі душі врятувати!”

Вискочили люди, почали допомагати. Хапаємо собак – і бігом у поїзд! Потяг через нас затримався на 15 хвилин, але ми впоралися й усіх завантажили. А в Києві нас уже зустріли волонтери”.

Дім, де живе любов. І котики

У самої Вікторії на подвір’ї та вдома мешкають 55 собак. Під опікою Олени – 42 коти і одна собака. У котячому племені її прийняли – навіть сплять разом.

Із котів 29 живуть у її помешканні і 13 – у спеціально орендованій (!) квартирі. Олена навідує квартирантів двічі на день. Їдемо до них.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Серед котиків є вимушені переселенці з прифронтових районів. Із Торецька Вікторія привезла кицьку з кошенятами. Малих прилаштувала, а мама залишилася в неї.

Ще є спінальниця Славка: її попросили забрати хлопці на блокпосту, бо у тварини була травма хребта.

У квартирі панує своєрідний котячий затишок. Волонтери називають її “Дім, де живе любов”. Деякі втілення цієї любові сплять на дивані, деякі – у спеціальній хатинці, хтось чатує на підвіконні. Хтось не влучив у лоток.

Волонтерки зізнаються, що спочатку з господарем домовлялися про чотирьох котів. Однак щось пішло не так.

Знайомимося з мешканцями. Британку Боню привіз на перетримку боєць – вона чекає на повернення своєї людини з війни.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

“А це в нас Ксена, принцеса-воїн, – знайомить Олена. – Вона спершу пручалася, на руки не підходила, ховалася – ми її місяць узагалі не бачили”.

Олівія, Грейс, Тіша, Мася – усі чисті, відгодовані й соціальні, залюбки підходять знайомитися.

Собаче царство і коти у буді

Ще одна “філія” притулку – старенька хата у приватному секторі. Як і в квартирі з котами, люди тут – лише гості. Бо мешкають у будинку собаки. У дворі є буда, але в ній… кілька котів.

Заходимо до собак. Вони чемно валяються на дивані. Але коли немає людей, можуть бешкетувати. Господиня розповідає – одного разу завалили шафу і підперли нею двері зсередини, так, що було неможливо зайти.

Приміщення їм нагрівають пічкою, двічі на день годують і вигулюють.

Наступна зупинка – помешкання Вікторії та решти її улюбленців. Частина з них живе у вольєрах. Частина – у хатинці, що слугує літньою кухнею. Дехто – в будинку. На гостей собаки реагують так, як належить – хоровим гавкотом.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

17-річний Рекс, Емма, Злата – в біографії кожного з них своя драма, варта екранізації.

Сестри Анджела і Зоя. Віта, що має собачий різновид епілепсії. Жанна, Гріша, Ліля. Імена й історії крутяться калейдоскопом, допитливі мокрі носи тицяються в долоні. Рудя, Гаврюша, Мішаня, Катєнька, Діна, яка боїться, що її заберуть…

Всюди розкидані собачі іграшки.

“Оце в мене Варя, собака з Херсона, – розповідає Вікторія. – Ми їздили туди не евакуювати собак, а відвезти людям допомогу, тому навіть переноски з собою не брали… і привезли звідти Варю. Вона була дуже сильно контужена”.

Варя вже стара, має понад 17 років, погано бачить і ледве ходить. Без допомоги волонтерів вона була приречена.

“А це наш ревнивий Федір Іванович, – представляє господиня. – Гладити треба тільки його, і нікого більше!”

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Бусю з Авдіївки Вікторія полюбила з першого погляду на фото, яке скинули військові. Собака була хвора, її боялися не довезти. Однак згодом усі діагнози, які підозрювали волонтери, не підтвердились – виявилося, що собака просто страждала на надмірну вагу.

“Вона була відверто жирна, – без зайвих церемоній коментує господиня. – Це карликовий пінчер. І замість 4,5 кг вона важила 8, уявляєте?!”

Крім цього, Буся виявилася незрячою. Але від того – не менш любленою.

Війна до війни: за що проводили “Марші миру” в Донецьку-2012

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Історія “Вірності” починається з довоєнних часів. А саме – з 11 листопада 2012 року і підготовки до горезвісного в цьому сенсі матчу Чемпіонату Європи з футболу. Тоді в Донецьку було ухвалено рішення про знищення безпритульних тварин – аби для іноземних гостей все було “красиво”.

“Ми тоді перші підняли бучу, – розповідає Вікторія. – Випадково знайшли поховання в Донецьку на Дурній Балці, де було поховано понад 500 тварин! З вогнепальними отворами, видно було, що їх звозили вже вбитих. Я коли туди приїхала – посивіла!”

Волонтери здійняли галас і провели в Донецьку “Марш миру”.

“Ми йшли колоною від прокуратури до пам’ятника Леніна. І от ми ж йдемо – дівчата, діти з нами, люди тварин ведуть. І раптом на дорогу вибігають і просто на нас пруть чи то, скінхеди, чи ультраси – ті, що лисі й татуйовані.

Вони на нас біжать, а в нас серце стало – ну все, думаємо, тут нам і кінець. А вони раптом… розвертають величезний плакат на нашу підтримку: “Ні футболу на крові!”

Я буквально розридалася, просто не могла в це повірити! Так вони з нами і йшли, речівки скандували”, – згадує волонтерка.

Такі марші вони проводили тричі і зрештою домоглися, щоб представники волонтерів потрапили в робочу групу з розробки Правил гуманного поводження з безпритульними тваринами.

“Донецька область першою в Україні проштовхнула ці правила. У нас тоді було прийнято дві петиції: щодо гуманного поводженню з тваринами і визнання котів екосистемою міста”, – з гордістю розповідає Вікторія.

Відтоді до них почали приїздити міжнародні місії і фонди, допомагали зі стерилізацією. Була і знаменита французька акторка Бріджит Бардо, відома активістка руху за права тварин.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

* * *

У “Вірності” є картка для донатів, однак волонтери зізнаються: переважно забезпечують потреби тварин своїми силами – тим, що вдається заробити на інших роботах. Іноді волонтери ледве зводять кінці з кінцями. Операції тваринам проводять в борг, а потім збирають гроші, аби його покрити.

За кращих часів Олена працювала вихователькою в дитячому садочку. Виховання зараз втратило актуальність, тож перейшла на посаду сторожа. Паралельно надає юридичні консультації. Та жінка зізнається: навіть якби війна скінчилася завтра, не змогла б повернутися до старої роботи – надто багато відповідальності на ній лежить у ГО.

Вікторія – юристка за освітою, до повномасштабного вторгнення працювала у виконкомі начальником юрвідділу. Зараз, окрім волонтерської, має свою юридичну організацію, надає консультації.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Місцева влада коштами не допомагає, але надає практичну підтримку. Наприклад, селить лікарів, які приїжджають проводити стерилізацію. Або ж надає шкільний автобус для транспортування м’яса – навчання тут зараз однаково лише онлайн.

Кожна собака чи кіт, що перебуває під опікою “Вірності”, могли б розповісти власну історію війни. У цій історії багато надлюдської жорстокості, карколомних збігів і переплетень, де ворог іноді проявляє більше людяності за деяких нібито “своїх”. А ще – любові і самовідданості, що часом межує з безумством.

Фото: Олена Максименко / Новинарня

Читайте також:
“Теляча мама Аня”: поки чоловік у ЗСУ, Анна Нечепорук сама доглядає унікальну ферму-“заказник” і приймає вимушених переселенців


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.