Підсумки візиту Нуланд до Києва: “Путін отримає сюрпризи на полі бою”

Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд за підсумками візиту до Києва заявила, що російські окупанти отримають у бою “сюрпризи” від українських воїнів.

Про це представниця Держдепу сказала на брифінгу на Михайлівській площі увечері в середу.

“Я їду з Києва сьогодні більш оптимістичною щодо результату у 2024 році та його абсолютної стратегічної важливості для України. Також я їду більш впевненою, що Путін отримає “приємні” сюрпризи на полі бою, і що Україні вдасться досягнути дуже сильного успіху цьогоріч”, – зазначила Нуланд, яку цитує “Еспресо“.

Під час виступу біля Михайлівського собору Вікторія Нуланд не відповіла на запитання, чи мають Сполучені Штати “план Б”, якщо Конгрес так і не схвалить новий пакет допомоги для України.

Вона заявила, що “американці розуміють і захоплюються тим дивом, якого Україна вже досягла, захищаючи себе від такої жахливої російської агресії. І ми також розуміємо, що трапиться, якщо ви не зможете не лишень виживати, а й процвітати. Отож я абсолютно впевнена, що це розуміння буде позначене і в рішенні Конгресу на пропозицію президента Байдена”.

Також дипломатка прокоментувала постачання Україні Америкою високоточних бомб великої дальності GLSDB із радіусом ураження 150 км.

“Ми продовжуємо надавати безпекову допомогу у всіх категоріях, зокрема й нові інвестиції та нові системи озброєння, такі як бомби малого діаметра (GLSDB), які вже в дорозі на фронт, а також підтримувати відродження українського військово-промислового комплексу, так само як і нашого, аби впевнитись, що ми можемо продовжити боротьбу проти тих, хто загрожує нашій свободі”, –  наголосила заступниця держсекретаря США.

Вікторія Нуланд і Рустем Умєров

Також цього дня пані посол США Бріджет Брінк написала у твіттері, що відбулася їхня спільна зустріч із міністром оборони України Рустемом Умєровим. Говорили про боротьбу України у війні з Росією.

Як зазначили в Міністерстві оборони, очільник відомства обговорив із Нуланд і Брінк подальше партнерство між Україною та США.

“Поінформував про ситуацію на полі бою та про реформування державного управління оборонним сектором. Обговорили питання подальшої співпраці та посилення партнерства між країнами”, – сказав міністр оборони.

Вікторія Нуланд і Денис Шмигаль

Крім того, відбулася зустріч Нуланд із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

“Скоординували нашу роботу перед Багатосторонньою координаційною платформою донорів, що відбудеться в лютому. Тісно співпрацюємо зі США та міжнародними фінансовими установами для залучення необхідної фінансової підтримки”, – написав він.

Шмигаль додав, що говорили і про реалізацію реформ, зокрема антикорупційну та корпоративну.

“Пані Нуланд відзначила прогрес України в цих питаннях. Подякував американському Уряду й народу за всебічну допомогу. Вкотре переконався, що підтримка Сполучених Штатів непохитна”, – вказав глава уряду.

Цього ж дня Вікторія Нуланд і пані посол США Бріджит Брінк відвідали Центр реабілітації ветеранів.

Контекст

Попереднього разу заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд приїжджала в Київ на початку грудня 2022 року. Тоді вона два дні перебувала в Україні та зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, прем’єром Денисом Шмигалем, керівником ОП Андрієм Єрмаком, іншими міністрами, топчиновниками, представниками громадянського суспільства, а також приватним бізнесом.

Нинішній візит Нуланд відбувся на тлі затримки Конгресом США ухвалення рішення про наступний пакет допомоги Україні, що зупинило нові поставки зброї.

Також Нуланд прибула невдовзі після імовірної спроби президента Володимира Зеленського відправити у відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

31 січня речник Пентагону Пет Райдер підтвердив інформацію про те, що Україна отримає партію високоточних бомб великої дальності GLSDB від компанії Boeing, про які було домовлено раніше.

Читайте також:
Пентагон: Без додаткового фінансування не зможемо постачати ЗСУ нову зброю і ремонтувати вже надану


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.