У Раді зареєстрували два законопроєкти щодо регулювання постмортального батьківства для військових

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, що регулюють, зокрема, проблему постмортального батьківства для військових.

Наразі тексти обох законопроєктів на сайті Ради відсутні, пише “Інтерфакс-Україна” у понеділок, 29 січня.

Згідно з інформацією на парламентському сайті, наразі у ВР зареєстровано законопроєкт №10437, який вносить зміни до законодавства щодо забезпечення права військовослужбовця на біологічне батьківство (материнство), який визначить право розпоряджатися репродуктивними клітинами в разі загибелі або визнання померлим їхнього власника.

Авторами документа виступають 13 депутатів різних фракцій.

Ще один законопроєкт, №10438, зареєстрував депутат фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу. Він передбачає зміни до законодавства для вирішення питання збереження та використання репродуктивних клітин загиблих/померлих учасників війни.

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ та соціальних мережах розпочалася дискусія навколо проблеми утилізації біоматеріалу та репродуктивних клітин загиблих військових, дружини яких у такий спосіб не мали змоги скористатися допоміжними репродуктивними технологіями (ДРТ) та завагітніти від загиблих чоловіків. Відповідно до закону, біоматеріал неживих має бути утилізований.

Як писала “Новинарня“, Міністерство охорони здоров’я інформувало, що кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових, і колізію, яка не дає змоги зберігати біоматеріал загиблих військових, буде усунуто.

МОЗ нагадало, що 2024 року в Україні було запроваджено державне фінансування допоміжних репродуктивних технологій, а в березні 2024 року набере чинності закон, який дозволяє сім’ям військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини і використовувати їх для продовження роду українських захисників.

Читайте також:
Рада підтримала можливість зберігання військовими репродуктивних клітин у кріобанках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.