Троє військових США загинули внаслідок атаки безпілотника на Близькому Сході

Троє американських військовослужбовців загинули і щонайменше 34 отримали поранення під час атаки безпілотного літального апарату на американські сили, дислоковані на північному сході Йорданії поблизу сирійського кордону.

Про це заявили в неділю, 28 січня, президент США Джо Байден і американські офіційні особи, повідомляє Reuters.

За словами Байдена, атака сталася напередодні, в суботу ввечері. Президент поклав відповідальність за напад на підтримувані Іраном угруповання.

“Хоча ми все ще збираємо факти цієї атаки, ми знаємо, що вона була здійснена радикальними бойовими угрупованнями, що діють в Сирії та Іраку, за якими стоїть Іран”, – сказав Байден у своїй заяві.

Це перший випадок загибелі американських військовослужбовців, відколи почалася війна Ізраїля та ХАМАСу у Газі.

Пізніше 28 січня в самій Йорданії заявили, що атака безпілотника сталася не на її території, а на військовій базі в Сирії поблизу кордону.

Речник уряду Йорданії Муханнад Мубайдін, якого цитує AFP, сказав, що атака на американські сили “була націлена на базу Аль-Танф у Сирії”, де війська США розташовані в рамках міжнародної антиджихадистської коаліції.

Reuters натомість пише, що дрон влучив у військовий пост Tower 22, який розташований усе ж на території Йорданії, хоча і в її крайній північно-східній точці, де кордони країни стикаються з Сирією та Іраком. Цей пост справді розташований поряд із базою Аль-Танф.

Цей випадок став серйозною ескалацією і без того напруженої ситуації на Близькому Сході, зазначає CNN.

Станом на 26 січня було здійснено загалом близько 158 атак на сили США та коаліції в Іраку та Сирії. Водночас за оцінкою американських офіційних осіб, постійні обстріли безпілотниками й ракетами є переважно “невдалими”, адже зазвичай вони не завдавали серйозних поранень чи пошкоджень інфраструктурі.

Хоча Сполучені Штати досі дотримуються офіційної позиції, що Вашингтон не воює в регіоні, вони завдали ударів по об’єктах бойовиків-хуситів у Ємені, які нападають на комерційні судна в Червоному морі.

“Ми продовжимо їхню відданість боротьбі з тероризмом. І не сумнівайтеся – ми притягнемо всіх винних до відповідальності в той час і в той спосіб, який ми оберемо”, – заявив Байден про загиблих військовослужбовців.

ЗМІ раніше повідомили, що адміністрація президента США розробляє плани тривалої військової кампанії проти хуситів у Ємені.

Читайте також:
США завдали удару по протикорабельній ракеті хуситів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна