США завдали удару по протикорабельній ракеті хуситів

У ніч на 27 січня США завдали удару по протикорабельній ракеті хуситів, яка готувалась до запуску в Червоне море.

Про це повідомляє Центральне командування Збройних сил США (CENTCOM).

Як зазначається, протикорабельна ракета, розгорнута на підконтрольній хуситам території Ємену, становила “безпосередню загрозу для торговельних суден і кораблів Військово-морських сил США в регіоні”.

“Згодом Збройні сили США завдали удару та знищили ракету в порядку самооборони. Ця дія захистить свободу судноплавства та зробить міжнародні води більш безпечними для суден ВМС США та торговельних суден”, – йдеться в повідомленні CENTCOM.

Перед цим з’явилася інформація про те, що єменське угруповання хуситів атакувало нафтовий танкер компанії Trafigura Group у Червоному морі, спричинивши пожежу на борту.

Як пише Bloomberg, судно Marlin Luanda, що прямувало з нафтопродуктами російського походження для виробництва бензину і пластмас, було обстріляне бойовиками. Trafigura підтвердила виникнення пожежі в одному з вантажних відсіків судна.

За даними морської розвідувальної компанії Ambrey Analytics, атака сталася на південний схід від міста Аден у Ємені.

Контекст

Раніше ЗМІ повідомляли, що США розглядають можливість завдання ударів по об’єктах хуситів в Ємені, попри ризик регіональної ескалації.

У вівторок, 9 січня, хусити здійснили наймасованішу атаку з використанням ракет і дронів на кораблі в Червоному морі. Тоді ВМС США та Британії збили 21 запущений хуситами об’єкт, дрони і ракети, які ті випустили з території Ємену. Атака була спрямована на міжнародні судноплавні шляхи в південній частині Червоного моря, якими рухалися десятки торгових суден. Центральне командування США заявило, що внаслідок масованого запуску безпілотників та ракет не було пошкоджено жодного судна й ніхто не постраждав.

Вночі 12 січня США та Велика Британія провели повітряну операцію в Ємені.

За підтримки Австралії, Нідерландів, Бахрейну і Канади за допомогою винищувачів та есмінців було уражено низку цілей, пов’язаних з хуситами.

Це перші удари по підтримуваному Іраном угрупованню з тих пір як воно почало атакувати міжнародне судноплавство в Червоному морі наприкінці минулого року.

CNN оприлюднило попередній список уражених цілей хуситів у Ємені. Зокрема, серед них:

  • військова база Кахлан у провінції Саада;
  • авіабаза Аль-Дайламі на північ від столиці Ємену Сани;
  • район аеропорту міста Худайда на Червоному морі;
  • аеропорт міста Таїз та інші об’єкти в провінції Таїз у південно-західному кутку Ємену;
  • аеродром міста Аббс.

Читайте також:
Штати та Британія атакували бази хуситів у Ємені: ЗМІ назвали уражені цілі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна