Помер визначний релігієзнавець, мистецтвознавець та мислитель Дмитро Степовик

На 86-му році життя помер відомий український мистецтвознавець та релігієзнавець Дмитро Степовик.

Про його смерть у неділю, 28 січня, повідомив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет у Facebook.

“Дмитро Степовик був парафіянином УПЦ Київського патріархату, багатолітнім викладачем і професором Київської православної богословської академії, ідейним борцем за Помісну Українську православну церкву”, – ідеться в дописі.

Дмитро Степовик і лідер Народного руху В’ячеслав Чорновіл. 1990-ті роки

Дмитро Степовик – доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, доктор філософії, професор, мислитель, історик Церкви.

Релігієзнавець, речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов називає Степовика також “Світочем нашої Церкви, активним учасником українського церковно-визвольного руху”.

Дмитро Власович Степовик народився в селі Слободищі Бердичівського району Житомирської області.

Закінчив Національний університет імені Тараса Шевченка (факультет журналістики, 1960) та аспірантуру з мистецтвознавства в ІМФЕ НАН України (1970). Кандидатську дисертацію з мистецтвознавства захистив в ІМФЕ НАН України (1970); докторську дисертацію з мистецтвознавства (1984); докторську дисертацію з філософії (1990) та габілітаційну докторську дисертацію з мистецтвознавства (1992) – в Мюнхенi, в Українському вільному університеті.

Досліджував сакральне християнське образотворче мистецтво Середньовіччя та Нової доби XVII-XVIІІ ст. – ікони, фрески, мозаїки, гравюри, книжну мініатюру; зв’язки давнього українського образотворчого мистецтва з мистецтвом країн Заходу; творчість майстрів образотворчого мистецтва українського походження у США, Канаді, Англії, Франції, Німеччині Італії, Болгарії.

Був провідним співробітником Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України, професором і викладачем історії мистецтва Київської православної богословської академії, професором історії культури Українського вільного університету в Мюнхені, членом-кореспондентом НАН України.

Дмитро Степовик

“Дмитро Власович – це була справжня жива енциклопедія, інтелектуал і зразковий інтелігент! Людина, яка могла підтримати будь-яку розмову, фахово, на дуже високому рівні! Дмитро Власович був справжнім практикуючим і непохитним християнином, апологетом автокефалії Української православної церкви. Він не словом, а ділом розбудовував Церкву – був вчителем, наставником і викладачем для сотень священнослужителів нашої Церкви.

Дмитро Власович завжди був ідеологом та апологетом думки, що наша Церква повинна мати статус Патріархату, бо Українська Церква – найбільша Церква Православного світу. Впевнений, що мрія Дмитра Власовича колись збудеться”, – пише також Ковальов у фейсбуці.

Читайте також:
Помер глава Кіпрської православної церкви Хризостом ІІ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна