Байден закликав Конгрес схвалити компроміс щодо кордону, що розблокує $60 млрд для України. Джонсон називає проєкт “мертвим”

Президент США Джо Байден закликав Конгрес схвалити компроміс щодо посилення безпеки кордону з Мексикою і заявив про готовність підписати його.

Відповідну заяву Байдена опублікувала пресслужба Білого дому 26 січня.

Президент США нагадав, що два місяці тому доручив групі Білого дому розпочати переговори з двопартійною групою сенаторів для вирішення кризи на кордоні.

“Те, що було узгоджено, в разі законодавчого схвалення стане найжорсткішим і найсправедливішим набором реформ для гарантування безпеки кордону, який будь-коли здійснювався в нашій країні… Якщо ви серйозно ставитеся до кризи на кордоні, ухваліть двопартійний законопроєкт, і я його підпишу”, — наголосив він.

Байден також нагадав, що в запиті Білого дому на додаткове фінансування, який був надісланий ще у жовтні, містяться кошти на охорону кордону — зокрема призначення прикордонників, суддів і офіцерів, що розглядають питання про притулок, і засобів боротьби з контрбандою.

Законопроєкт також містить також понад 60 мільярдів доларів на підтримку України та 14 мільярдів доларів для Ізраїлю. Його ухвалення місяцями блокується крайніми правими республіканцями, які покликаються на необхідність жорсткіших заходів на південному кордоні США.

Водночас спікер Палати представників США Майк Джонсон назвав відповідний законопроєкт “мертвим”, заявивши, що його не схвалять в Палаті представників, якщо повідомлення про його умови відповідають дійсності. Про це повідомляє видання The Hill.

“Я хотів би надати коротку інформацію щодо додаткового пакету та кордону, оскільки Сенат, схоже, не може досягти жодної згоди. Якщо чутки про зміст законопроєкту правдиві, то він все одно буде мертвим після надходження до Палати представників”, — наголосив Джонсон у листі до колег.

Заяву Джонсона про те, що цей законопроєкт “мертвий” також повторив керівникам штабів республіканців у четвер лідер республіканської більшості в Палаті представників Стів Скаліз.

У зв’язку з цим прихильники допомоги Україні від Республіканської партії починають шукати план Б для надання коштів. Саме тому лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл під час зустрічі в середу, 24 січня, висунув ідею про можливий окремий розгляд грошової допомоги для України та безпеки кордону з Мексикою. Зокрема, розглядається можливість включити військову допомогу Україні у звичайний пакет витрат для фінансування уряд до кінця цього року. Конгрес повинен прийняти два пакети фінансування до 1 і 8 березня, щоб уникнути часткового припинення роботи уряду.

Читайте також:
Демократи відкинули вимогу Джонсона посилити кордон із Мексикою в обмін на допомогу Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна