У Києві зʼявиться сквер імені Голди Меїр

Міський голова Києва Віталій Кличко анонсував створення в столиці скверу імені ізраїльської політичної діячки Голди Меїр. Його планують відкрити вже влітку цього року.

Про це Кличко повідомив у п’ятницю, 26 січня.

«На знак вшанування памʼяті та здобутків Голди Меїр — видатної міжнародної діячки, яка народилася в Києві, однієї із засновників держави Ізраїль», — підкреслив міський голова.

Минулого року, коли світ відзначав 125-річчя Голди Меїр, Київрада дала її імʼя одному зі скверів столиці. Відкрити його мають на Подолі, на вулиці Боричів Тік.

На місці, де створять сквер, колись була ділянка посольства Росії. У 2014 році Київрада повернула цю землю в комунальну власність, а торік надала ділянці статус скверу.

Місто облаштує сквер імені Голди Меїр за допомоги українських та міжнародних благодійних фондів.

Довідково:

Голда Меїр – ізраїльська політична та державна діячка, яку вважають однією із засновників держави Ізраїль. Вона була четвертою прем’єр-міністеркою країни, обіймаючи цю посаду з 1969-го по 1974 рік.

Народилася Гола Меїр у 1898 році в Києві часів російської імперії, в родині євреїв. У 1906 році вона разом із сім’єю емігрувала до США. Там закінчила державну школу Мілуокі та згодом почала працювати вчителькою. У 1921 році Голда Меїр та її чоловік емігрували до підмандатної Палестини, де вона пізніше стала представницею кібуцу в Гістадруті.

У 1934 році Голду Меїр підвищили до виконкому профспілки. Вона займала кілька ключових ролей у Єврейському агентстві під час і після Другої світової війни. Також була підписанткою Декларації незалежності Ізраїлю в 1948 році.

Меїр обрали до Кнесету в 1949 році, де вона обіймала посаду міністерки праці до 1956 року, доки прем’єр-міністр Давид Бен-Ґуріон призначив її міністеркою закордонних справ. У 1966 році пішла з міністерства за станом здоров’я.

Після смерті Леві Ешколя у 1969 році Меїр обійняла посаду прем’єр-міністерки. На початку свого перебування на посаді вона здійснила численні дипломатичні візити до західних лідерів, щоб просувати своє бачення миру в регіоні.

Однак початок війни Судного дня в 1973 році застав Ізраїль зненацька, завдавши серйозних ранніх втрат армії. Це зашкодило репутації Меїр, і її коаліція не отримала більшості на наступних парламентських виборах. Наступного року жінка пішла у відставку. Меїр померла у 1978 році від лімфоми.

Меїр називали засновницею держави та описували як «залізну леді» ізраїльської політики, але також багато хто звинувачував її в тому, що країну зненацька застала війна 1973 року. Крім того, вона зневажливо висловлювалася на адресу палестинців.

Читайте також:
Київрада перейменувала вулицю на Печерську на честь Героя України Андрія Верхогляда

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна