“Потрібно встановити факти”: Зеленський прокоментував падіння російського Іл-76

У ситуації з катастрофою військово-транспортного літака ЗС РФ Іл-76, який був збитий у Бєлгородській області і, за твердженням росіян, нібито перевозив українських полонених, факти мають бути встановлені в результаті розслідування.

Про це сказав президент Володимир Зеленський під час свого традиційного вечірнього звернення наприкінці доби в середу, 24 січня.

“700-й день цієї війни – дуже складний день. Перше. Викликав Умєрова, Залужного, Шапталу, Буданова та Малюка – доповіли щодо ситуації з літаком та обміном. Очевидно, що росіяни граються із життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства”, – зазначив президент.

“Потрібно встановити всі чіткі факти. Настільки, наскільки це можливо, враховуючи, що падіння літака сталося на російській території – поза нашим контролем.

«Факти» – це головне слово зараз. Заслухав Головкома та Генштаб щодо застосування Повітряних сил. ГУР займається зʼясуванням долі всіх полонених. Служба безпеки України розслідує всі обставини. І я дав доручення міністру закордонних справ України поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава буде наполягати на міжнародному розслідуванні”, – наголосив Зеленський.

Що відомо про падіння Іл-76

24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав (імовірно, був збитий зенітною ракетою) військово-транспортний літак Іл-76.

Міністерство оборони РФ підтвердило падіння літака та заявило, що на борту нібито було 65 українських військовополонених, яких везли в Бєлгородську область на обмін.

Що кажуть про падіння Іл-76 в Україні

За повідомленням “Української правди“, її джерела в Збройних силах України спершу підтвердили, що ЗСУ причетні до падіння літака. Надалі інше джерело “УП” заперечило цю інформацію.
Тепер у публікації зазначено: “Джерела “УП” в Збройних силах підтвердили факт падіння літака” факт падіння літака. Джерела в Генштабі стверджують, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300″.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що з’ясовує деталі події та аналізує отриману інформацію щодо падіння російського Іл-76, в якому, як стверджує російське міноборони, нібито перебували українські військовополонені.

Генеральний штаб ЗСУ опублікував заяву про те, що “продовжить знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку”. За словами пресслужби ГШ, “Збройні сили України не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо, з застосуванням засобів військово-транспортної авіації”.

Речник ГУР МОУ Андрій Юсов підтвердив, що на цей день був запланований обмін полоненими.

Пізніше Головне управління розвідки офіційно заявило, що на 24 січня був запланований обмін полоненими, який не відбувся.

“За твердженням російської сторони, це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив наших полонених. Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості”, – підкреслили в ГУР. І запевнили, що зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну.

Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці. Безпеку ж українських воїнів, згідно з домовленостями, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому.

При цьому Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом.

“Це може свідчити про навмисні дії Росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну. Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави”, – підкреслили в ГУР.

Читайте також:
Лубінець зреагував на заяву РФ про нібито українських полонених на борту Іл-76, що впав: З’ясовую всі деталі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна