Британія передала ООН супутникові фото, як кораблі РФ завантажуються в порту Північної Кореї, – ЗМІ

Велика Британія передала експертам ООН супутникові фото, як російські кораблі завантажуються в північнокорейському порту, на тлі звинувачень, що Пхеньян постачає РФ ракети і снаряди.

Про це в понеділок, 22 січня, пише Guardian з посиланням на неопублікований звіт оборонної розвідки Великої Британії.

Згідно із документом, з вересня по грудень 2023 року було зафіксовано, як три російські кораблі — «Майя», «Ангара» та «Марія» — завантажують контейнери в порту Наджин у Північній Кореї перед транзитом до російських портів на Далекому Сході.

Цей звіт разом з іншими доказами зі Сполучених Штатів та інших країн передали групі експертів ООН з розповсюдження. Очікується, що вже наступного місяця вона опублікує свій перший остаточний звіт.

Зазначені у звіті кораблі потрапили під санкції США у 2022 році через їхні зв’язки з судноплавною компанією Міноборони росії «Оборонлогістика ТОВ», яка, як зазначається, брала участь у незаконному захопленні та окупації Криму.

Попри те, що не вдалося ідентифікувати, що було в контейнерах, це сталося після оголошення, що росія вже використовує балістичні ракети з Північної Кореї в Україні.

Дипломат ООН у коментарі виданню наголосив, що використання північнокорейської зброї росіянами в Україні є порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН.

«Це підриває міжнародні зусилля щодо запобігання поширенню ядерної зброї та показує, наскільки відчайдушною стала росія після свого невдалого вторгнення. Ці та інші докази, надані Комітету ООН з санкцій, повинні запустити розслідування грубого порушення Росією та КНДР міжнародних санкцій», — сказав дипломат.

Читайте також:
РФ отримала від КНДР близько мільйона артснарядів упродовж осені, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна