У США заарештували бізнесмена за постачання у РФ мікросхем для військових потреб на мільйони доларів

У Лос-Анджелесі затримали бізнесмена Іллю Кана, який постачав до Росії американські мікросхеми та іншу високотехнологічну продукцію в обхід санкцій. Тепер йому загрожує 20 років ув’язнення.

Про це повідомила пресслужба Мін’юсту США.

Як зазначається, 66-річного Кана, який має громадянства США, Ізраїлю та Росії, звинувачують у постачанні товарів подвійного призначення науково-виробничому центру “Електронні обчислювально-інформаційні системи” (НВЦ “ЕЛВІС”), яке є одним з провідних центрів проєктування мікросхем у РФ і перебуває під санкціями США.

Займався він цим задовго до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, і продовжив цим займатися після.

Для постачання бізнесмен використовував свої американські компанії Senesys Incorporated та Sensor Design Association, які нібито займаються “розробкою програмного забезпечення у сфері безпеки”.

Після того як закупівля заборонених до експорту товарів ускладнилась, Кан продавав НВЦ “ЕЛВІС” напівпровідники тайванського виробництва. А коли тайванська компанія відмовилася продавати їх для Росії, Кан закуповував ці компоненти в США, щоб реекспортувати їх до РФ.

Поставки здійснювалися за допомогою транспортної компанії, що базується в міжнародному аеропорту Джона Ф. Кеннеді в Нью-Йорку, а також гонконзьку судноплавну компанію та транспортну компанію, розташовану на материковій частині Китаю.

За результатами спільного розслідування міністерства юстиції США та міністерства торгівлі, Кан відправив у Росію тисячі мікроконтролерів, мережевих плат та радіочастотний передавач підсанкційним компаніям, які мають зв’язки з російськими військовими та розвідувальними службами.

Тепер Кану загрожує 20 років ув’язнення.

“Цей арешт знаменує кінець участі Іллі Хана в багаторічній схемі експорту конфіденційних технологій на мільйони доларів із США до Росії для використання її військовими та розвідувальними службами”, — наголосила помічниця  начальника відділу національної безпеки ФБР Лариса. Л. Кнапп.

“Ухилення від експортних правил США для надсилання товарів на користь російського військового комплексу становить небезпеку для нашої національної безпеки та наших союзників і партнерів за кордоном. Ми продовжуватимемо використовувати всі наші правоохоронні органи та інструменти національної безпеки, щоб притягнути як фізичних осіб, так і корпорації, до відповідальності за порушення верховенства права”, — підкреслив прокурор Бреон Піс.

Читайте також:
Reuters: Білий дім обговорив із оборонними компаніями США виробництво зброї для ЗСУ. Радились майже 5 годин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна