Reuters: Білий дім обговорив із оборонними компаніями США виробництво зброї для ЗСУ. Радились майже 5 годин

Представники Білого дому в понеділок, 8 січня, зустрілися із приблизно дюжиною керівників компаній венчурного капіталу, технологічної та оборонної промисловості, щоб підсилити зацікавленість адміністрації президента Джо Байдена в підтримці доступу України до передового американського обладнання.

Про це пише Reuters з посиланням на високопосадовців американської адміністрації.

Зустріч тривала майже 5 годин.

“Розмова була зосереджена на низці систем, у тому числі на безпілотних літальних системах, про те, як протистояти безпілотним літальним системам, а також на проблемі розмінування”, — сказав один з офіційних осіб.

Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван скликав зустріч, щоб “посилити увагу до допомоги Україні у подоланні ключових технологічних викликів, які, як вони визначили, гальмують їхній прогрес і динаміку на полі бою”, сказав інший чиновник адміністрації.

Ключові члени Ради національної безпеки зустрілися з керівниками промисловості Fortem Aerospace, оборонних технологічних компаній, таких як “Palantir Technologies Inc” (PLTR.N) і 2Anduril Industries Inc”, а також виробника безпілотників “Skydio” серед інших, яких привезли до Білого дому.

Джейк Салліван відвідав принаймні частину заходу, як і його заступник Джон Файнер, який вів частину зустрічі, сказав один з офіційних осіб.

Представники адміністрації заявили, що будь-які зусилля з підтримки України будуть обмежені без додаткового пакета допомоги на суму понад 100 мільярдів доларів, який включає близько 50 мільярдів доларів нової допомоги у сфері безпеки для України, і який має схвалити Конгрес.

Що передувало

3 січня координатор Ради нацбезпеки США Джона Кірбі заявив, що Сполучені Штати будуть змушені зупинити постачання військової допомоги Україні, якщо не буде підтримки від Конгресу. Однак Вашингтон робитиме все можливе для того, щоб українці отримували необхідні озброєння.

Кірбі зауважив, що президент США Джо Байден 27 грудня 2023 року підписав останній пакет допомоги Києву у сфері безпеки, на який були кошти згідно з його повноваженнями. Та додав, що за відсутності додаткового фінансування, немає іншого “чарівного горщика”, в якому можна було б знайти підтримку для України.

Своєю чергою речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Америка  підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, однак не на тому ж рівні військового фінансування, що й у 2022 і 2023 роках. Мета США – допомогти Україні розбудувати власну військово-промислову базу.

Зазначимо, що Сполучені Штати Америки протягом 2023 року надали Україні 34 пакети військової допомоги на суму понад 24 мільярди доларів.

Читайте також:
Білий дім: Путін не хоче перемовин, доказ цього – останні масовані обстріли України

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна