30 агентів і камери в номерах у дівчат: Бігус розповів нові деталі щодо стеження за його командою. ВІДЕО

До операції зі стеження за командою Bihus.info було залучено щонайменше 30 людей. У номерах, де поселилися співробітники журналістського проєкту, більшість яких – жінки, були встановлені камери відеоспостереження.

Про це в новому відео розповів Денис Бігус в п’ятницю, 19 січня.

Редакція відпочивала в етнічному готельному комплексі “Українське село” під Києвом. Претензій до персоналу медійники не мають, адже персонал активно допомагає Bihus.info встановити обставини стеження за ними.

На території комплексу медійники забронювали конференц-залу, альтанку, мангал для шашликів та шість годин сауни на вечір 27 грудня.

Бігус уточнив, що номери в готельному комплексі – етнічно стилізовані хатинки на двоє-четверо людей. А конференц-залу редакція забронювала тому, що протягом 27 грудня слухала тренінг щодо роботи із закордонними реєстрами. Після тренінгу, увечері того дня, редакція мала вільний час для відпочинку. Для цього і замовила альтанку з мангалом та сауну.

“Десь 20 грудня до комплексу приїздить дивний персонаж. Його насамперед цікавить ресторан. Причому цікавить не меню, а де стоять колонки, де стоїть ялинка. А ще він бронює на 26-те абсолютно ті самі номери, що на 27-ме бронюємо ми”, – сказав Бігус.

За словами Бігуса, незнайомець забронював і сауну. Він та інші чоловіки, які його супроводжували, називали себе офісними співробітниками, сиділи в ресторані й замовкали щоразу, коли заходив офіціант.

“Зауважте, кілька десятків людей. По факту, стільки не треба. Просто під цю грандіозну операцію половина департаменту просто тусанула на природі під Новий рік”, – додав журналіст.

Він наголосив, що камери відеоспостереження встановили в спальні всім членам команди, більшість яких – жінки.

“Номери бронювалися на них. І мені складно уявити, що має бути в головах цих конч*них, які проводили цю операху, що має бути в голові в того, хто її планував, затверджував, посилав людей, бо їх було багато”, – додав розслідувач.

Денис Бігус зазначив, що колеги звернули увагу на девайси в номерах, схожі на пожежну сигналізацію. А позавчора (17 січня), коли команда пройшлася номерами, їх уже не було.

Після того як команда виїхала з готелю, 28 грудня, до комплексу зателефонував чоловік і знову забронював ті номери, які орендувала редакція Bihus.info. Зрештою, на цю велику кількість номерів приїхала пара гостей, яка взяла ключі від усіх номерів, щоб зняти камери.

“Але головне – частина номерів була кимось зайнята, і вони не змогли одразу в них потрапити й забронювали їх лише на через чотири дні. І сауна була розписана, бо це вже був передноворічний період”, – розповів Бігус.

Він акцентував на тому, що невстановлені особи чотири дні фільмували на відео приватне життя, зокрема в сауні, абсолютно сторонніх людей, які не мають стосунку до редакції

Читайте також:
Зеленський відреагував на скандал зі стеженням за журналістами “Бігус.інфо”

Контекст

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Оприлюднений на каналі “Народна правда” ролик містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту щодо придбання наркотиків та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва, де учасники проєкту вживають ці речовини.

Співробітників Bihus.Info прослуховували та стежили за ними щонайменше декілька місяців. Хто саме може стояти за цим, команда проєкту зараз зʼясовує, заявив редактор Bihus.Info Максим Опанасенко.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов (автор розслідування “яйця МОУ по 17 грн”) заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту пост про це опублікував анонімний телеграм-канал “Карточный Офис”, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили провладні телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов’язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

Ніколов в ефірі телемарафону визнав, що має проблеми з військовим обліком.

Читайте також:
ІМІ вимагає від влади відреагувати на тиск на журналістів-розслідувачів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна