Ще дві колаборантки отримали підозри від СБУ. Серед них – директорка ліцею, яка під час окупації Харківщини роздавала російські підручники

Служба безпеки у результаті комплексних заходів у Харківській області викрила двох зловмисників, які ще на початку повномасштабного вторгнення РФ підтримали російських загарбників.

Серед затриманих – мешканка Вовчанська. Під час окупації міста загарбники призначили її “головним спеціалістом відділу кадрів” окупаційної адміністрації Росії. Виконуючи вказівки місцевого гауляйтера, з липня до вересня 2022 року вона комплектувала “штат” псевдоустанови та закликала людей отримувати паспорти країни-агресора.

Про це повідомляє СБУ 18 січня.

Ще однією колаборанткою виявилась 49-річна мешканка Куп’янського району, яку рашисти призначили директоркою одного із захоплених ліцеїв.

На цій “посаді” зловмисниця брала участь у виконанні завдань Кремля щодо примусової “інтеграції” освітнього процесу до російських “стандартів”.

Зокрема, вона організувала поставку до навчального закладу з РФ пропагандистських підручників з історії.

Також колаборантка переконувала родини віддавати дітей до захопленого ліцею. У разі відмови – погрожувала їм позбавленням батьківських прав і відправленням учнів до російських інтернатів.

Після деокупації регіону обидві фігурантки намагалась “залягти на дно” і таким чином уникнути правосуддя. Утім, співробітники СБУ встановили їх місця перебування і затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за чч. 2 та 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Читайте також:
Студент одеського вишу став агентом ФСБ і готував екологічний теракт в області – йому “світить” довічне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна