Музейники з Фондом Порошенка провели нараду щодо відновлення розбомбленого музею Шухевича

У Львівському історичному музеї відбулася нарада з приводу знищеного росіянами музею Шухевича.

Про це у четвер, 18 січня, повідомив нардеп та історик Володимир В’ятрович.

Відомо, що в нараді взяли участь музейники, історики, представники громадськості, представники міської та обласної влади, родини Шухевичів та Фонд Порошенка.

“Більшість зійшлися на тому, що музей має бути відновлений якнайшвидше. Ми не повинні чекати для цього завершення війни. Бо існування і робота таких музеїв є важливим чинником, який теж визначає коли і як завершиться ця війна.

Тому, сподіваюся, вже найближчим часом почнеться системна робота зі збереження того, що зосталося після російського удару, і відновлення будинку. Адже саме будівля є найважливішим артефактом музею. Фонд Порошенка взяв на себе зобовʼязані забезпечити цю роботу ресурсами. Звісно до цієї благородної справи можуть долучатися усі бажаючі”, – розповів В’ятрович у ФБ.


Раніше міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що мерія оголосить архітектурний конкурс для відбудови музею командира УПА Романа Шухевича в Білогорщі, який зруйнували росіяни 1 січня, але “будівельні роботи розпочнуться після завершення війни“.

Довідково

Музей генерал-хорунжого Української повстанської армії Романа Шухевича було відкрито у 2001 році в будинку в селі Білогорща біля Львова, де загинув головний командир УПА, а також де знаходилася його штаб-квартира.

Саме тут відбувався останній бій командира. Музей містив багато артефактів та важливих речей. Зокрема, при його реставрації у дерев’яній стіні була знайдена куля від пістолета “Вальтер”.

Окрім того, саме місце та цей будинок мали історичне значення. Сходи, криївка, житлова кімната були головними меморіальними об’єктами музею.

Читайте також:
“Москва знищила музей Шухевича, але вже не здатна знищити памʼять про нього”

Музейники розповіли, які меморіальні речі Шухевича втрачено через удар РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна