Мерія Львова оголосить архітектурний конкурс для відбудови музею Шухевича не раніше закінчення війни

Міська рада Львова оголосить архітектурний конкурс для відбудови музею командира УПА Романа Шухевича в Білогорщі, який зруйнували росіяни 1 січня, але будівельні роботи розпочнуться після завершення війни.

Про це у четвер, 4 січня, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

“Сьогодні експерти завершують сканування завалів. Це потрібно для майбутньої реставрації та міжнародного трибуналу. Завтра наші служби разом з фахівцями почнуть розбирати завали. Після цього ми оголосимо архітектурний конкурс. Прийом пропозицій та визначення переможця триватиме приблизно два місяці”, – написав Садовий у ФБ,

Мер зазначив, що внаслідок атаки 1 січня знищено 16 музейних експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот музейних експонатів вдалося зберегти, їх було вивезено ще на початку повномасштабного вторгнення.

“Відбудовувати музей почнемо після Перемоги. Вже кілька меценатів зверталися з пропозицією профінансувати відбудову. Дякуємо, що бережете історію, але сьогодні ці гроші треба витратити на армію”, – додав міський голова Львова.

Тим часом Фонд Петра Порошенка звернувся до директора Львівського історичного музею щодо співпраці у відновленні Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, зруйнованого під час російської терористичної атаки.

Відповідний лист оприлюднив фонд у соцмережах.

Довідково

Музей генерал-хорунжого Української повстанської армії Романа Шухевича було відкрито у 2001 році в будинку в селі Білогорща біля Львова, де загинув головний командир УПА, а також де знаходилася його штаб-квартира.

Саме тут відбувався останній бій командира. Музей містив багато артефактів та важливих речей. Зокрема, при його реставрації у дерев’яній стіні була знайдена куля від пістолета “Вальтер”.

Окрім того, саме місце та цей будинок мали історичне значення. Сходи, криївка, житлова кімната були головними меморіальними об’єктами музею.

Читайте також:
“Москва знищила музей Шухевича, але вже не здатна знищити памʼять про нього”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна