Двом колаборантам, які змушували односельчан “голосувати” на псевдореферендумі РФ на Херсонщині, “світить” 10 років

Служба безпеки викрила на Херсонщині ще двох колаборантів, які організовували проведення незаконного референдуму РФ у період окупації правобережжя Херсонщини.

Перебуваючи у лавах загарбницьких “виборчкомів”, вони обходили оселі місцевих жителів та вимагали від людей “проголосувати за приєднання” регіону до складу Росії.

Про це 16 січня повідомляє пресслужба СБУ.

Фігуранти змушували людей ставити “потрібні” відмітки у фейкових бюлетенях і контролювали “правильність заповнення”.

У випадку відмови підтримати агресора, зловмисники погрожували “здати” односельчан озброєним росіянам, які супроводжували їх під час дворових обходів.

Співробітники СБУ затримали обох колаборантів у результаті стабілізаційних заходів у звільненій частині регіону. Затримана жінка намагалась переховуватись від правосуддя у помешканнях своїх знайомих, яких вона використовувала “втемну”.

За даними слідства, фігурантами є мешканка Милового та житель Білозерської громади.

Після захоплення регіону вони підтримали російських загарбників та добровільно ввійшли до складу окупаційної адміністрації РФ.

Там їм поставили завдання щодо організації псевдореферендуму Росії у тимчасово захоплених населених пунктах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вони під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Читайте також:
СБУ затримала охоронця дитсадка на Запоріжжі, якого підозрює в коригуванні ракетних ударів росіян

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.