Не лише з Британією: Україна готується підписати безпекові гарантії, які діятимуть до вступу в НАТО, ще з шістьма країнами

Україна готується підписати безпекові гарантії, аналогічні нещодавно підписаній двосторонній угоді з Великою Британією, ще з шістьма країнами.

Про це заявив радник голови офісу президента Владислав Власюк в ефірі телемарафону “Єдині новини” 14 січня.

За його словами, наразі аналогічні угоди розробляються із США, Німеччиною, Італією, Францією, Канадою та Польщею.

“З ними пропрацьовуються дуже схожі документи. Ідея ідентична для усіх країн — надання безпекових гарантій для України. По суті, це поступовий інтеграційний вступ до системи координат НАТО через ці безпекові договори”, — зазначив Власюк.

Про продовження роботи з міжнародними партнерами для забезпечення безпекового зростання заявив і президент України Володимир Зеленський.

“Безпекова угода з Великою Британією — це те, що додає нам упевненості зараз, поки ми захищаємося від російської агресії, та фіксує наші сильні безпекові позиції на весь період до вступу України в НАТО. Велика Британія стала першою країною, з якою ми уклали таку двосторонню угоду. Продовжимо працювати і з іншими міжнародними партнерами для забезпечення нашого безпекового зростання. Крок за кроком робимо Україну сильнішою”, — йдеться в дописі президента в соцмережі Facebook.

Контекст

Як писала “Новинарняраніше, 12 січня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню безпекову угоду, що має назву “Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії”.

Цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами “Групи семи” та державами, що до них приєдналися.

Термін дії угоди — десять років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов’язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Читайте також:
У 2023 році в Україні запровадили 134 стандарти НАТО, – Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна