Як уникнути мобілізації? Універсальні поради та рецепти

Михайло Ромась
офіцер ЗСУ

У мене немає змоги поговорити з кожним, хто боїться мобілізації та служби у Збройних силах та інших Силах оборони, але є певні поради для вас.

Війна триває. Законодавство щодо ухилення від військового обліку, військової служби стає жорсткішим. ТЦК лютують. Куди подітися бідному чоловіку?

Вихід є. І тут допоможе старе як світ правило: чи ближче ми до загрози, тим далі ми від неї. Як не дивно, але найбільше шансів вижити під час війни — саме у військових, не у цивільних. Саме цивільні найбільше страждають під час війни. Так було раніше, так є і зараз. І все тут пояснюється простою логікою війни. Лише військові можуть здійснювати характерну та основну діяльність під час війни — воювати. А значить, всі спроможності держави спрямовані на забезпечення цих юнітів.

Військові мають індивідуальний захист, зброю, в їхніх інтересах працюють всі види прикриття та розвідки, зрештою, все суспільство спрямовує свої зусилля на забезпечення військових можливостей.

І це логічно та правильно. Але якщо навіть така елементарна логіка та новинні повідомлення про загиблих унаслідок обстрілів умовно мирних міст вас не переконує, то ловіть першу пораду.

Єдиний спосіб уникнути мобілізації — це добровільно піти у Збройні сили України або в інші формування Сил оборони. Вам може здатися це нераціональним, неправильним або навіть безумством, що ніяк не пов’язане з тим, як уникнути мобілізації. Але не спішіть з висновками.

Кожен, хто це читає, кожен, хто живе і працює або працював до війни, має певні таланти і навички, мож робити щось, що приносить йому задоволення й заробіток. Це ваш ключ до успіху в уникненні мобілізації. Подивіться, які посади у ЗСУ відповідають конкретно вашим навичкам і вмінням. В цьому вам допоможуть такі платформи, як Lobby X, рекрутингові платформи різних родів і видів військ та сил, навіть, окремих бригад: ССО, Десантно-штурмові війська, Центр спеціальних операцій “А” СБУ, 3-тя окрема штурмова бригада, 25-та окрема повітряно-десантна бригада тощо. І це я привів тільки маленьку частину того, що зараз є на “ринку”.

Читайте також:
МОУ підбило перші підсумки рекрутингу до Сил оборони: виставили 1847 вакансій

Сьогодні такий спосіб уникнення мобілізації є найоптимальнішим. Чому, запитаєте ви? Бо у вас є реальний вибір серед вакансій, можливість “стати” на бажану посаду і займатися саме тим, чим хочеться. Це не лотерейний білет у ТЦК, це не та невідомість, що вас супроводжує від вручення повістки до навчального центру і перебування в ньому. Ви дійсно маєте реальну можливість застосувати себе з користю для держави, для фронту, для безпосереднього наближення до перемоги.

Ще один дієвий та надійний спосіб долучитися до Сил оборони, уникнувши “лотереї” мобілізації, без страху і в тому форматі, який вам буде зручним — це шлях вашого знайомого чи товариша, який служить. Впевнений, у вас в телефонній книзі є контакти людей, що вже проходять службу в різних родах військ. Ви маєте змогу зателефонувати їм та запитати, що і як. Які є вакансії, посади, можливості в їхніх підрозділах? Повірте, вам допоможуть, розкажуть і покажуть. Допоможуть на всіх етапах.




На виході ви, як і в першому випадку, отримаєте реальну посаду, функціонал та задачі, які вам підійдуть, та ще й відразу матимете друзів і знайомих, які стануть для вас опорою в перші місяці адаптації в армії.

Ще один такий же простий та надійний шлях є для тих, хто протягом тривалого часу допомагає якомусь підрозділу, батальйону, бригаді. Приїдьте до них у гості. Вас приймуть, розкажуть, покажуть. Поцікавтеся в них вакантними посадами для вас. Для вас точно знайдуть щось прийнятне і цікаве. І у вас буде можливість піти служити в підрозділ, який вас знає і який знаєте ви.

Тільки уявіть собі, що вам уже не доведеться боятися повісток і дзвінків, оминати блокпости, ховатися від потенційного виклику в ТЦК. Не потрібно переписувати майно на когось, шарахатися від людей у формі, сором’язливо ховати очі при зустрічі з друзями та знайомими, які служать. Ба більше, вами пишатимуться – сім’я, родичі, колеги та друзі. Зараз вам це може здаватися чимось пафосним і “відірваним від життя”, але саме так воно і буде.

Бо ті дівчата чи жінки, які зараз виправдовують ваше ухилянство і небажання йти на війну та докладають зусиль, щоб вас “відмазати”, уже невдовзі під час побутових сварок називатимуть вас боягузом. І це буде цілком справедливо. А діти ховати очі у відповідь на питання вчительки, де був їхній тато в такий час.

Збройні Сили — це не вирок. Так, перебування в лавах захисників — непроста робота. Але кожен із вас пишатиметься собою через те, що одного дня зробив цей вибір. Вам ніхто не дорікне, що ви не наважувалися раніше, якщо ви це зробите сьогодні, завтра або через тиждень і навіть через місяць.

Порушення законів, втеча від свого конституційного обов’язку, зневага до тих, хто віддав свої життя за наше з вами відносно безпечне життя, ницість та ухилянство — невже це саме те, чого вчили вас батьки? невже це саме те, що ви хочете передати своїм дітям?

Корупція. ”Неправильна мобілізація”. “Депутати не воюють”. І ще 1001 причину, чому ви не повинні піти на війну, ви можете мені привести. Можете. Звісно. Але наведіть собі, не мені, собі хоча б три причини – чому ви маєте піти. Невже ці причини такі незначущі?

Подивіться на цю ситуацію з висоти підручника історії. Або навіть свого ж сімейного вечора 2034 року, коли ви вдома дивитиметеся фільм про цю війну з дружиною та дітьми. Там будуть і персонажі, які перепливали Тису та в жіночих сукнях перетинали кордон як біженки, заявляли, що не будуть воювати, бо “нехай депутати воюють”. І це будуть не гідні образи. В ці моменти фільму що ви будете робити? Що ви зможете сказати сину або дочці про вашу участь, коли допитливі очі глянуть вам у вічі?..

Якщо горить ваш будинок і ви його не гасите, якщо не допомагаєте пожежникам, шанси зберегти цей дім прямують до нуля. Сусіди, звісно, вам допоможуть, якщо що. Але після згарища жити в сусідів, як у себе вдома, у вас не вийде.

Читайте також:
Щоб уникнути мобілізації: ​в Україні зросла кількість чоловіків, які через суд відбирають дітей у матерів

Морально-психологічне забезпечення ЗСУ: останній бій перед ліквідацією?


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна