Командувач ВМСУ розповів про перше застосування “Нептуна” по фрегату “Адмірал Ессен”

Перший раз Військово-морські сили ЗСУ ударили ракетами “Нептун” по фрегату “Адмірал Ессен”, коли він підійшов дуже близько до українського берега, і за ним ішли ще десантні кораблі вздовж Тендрівської коси.

Про це розповів командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа у інтерв’ю “Українській правді”, яке опубліковане у четвер, 11 січня.

З його слів, ті кораблі йшли в напрямку порту “Південний” – “між “Південним” і Очаковим, десь посередині, в район Рибаківки”.

“Вони здійснювали так звані демонстраційні дії. Для чого це було зроблено? Щоб підрозділи морської піхоти та інші, які на той момент стояли на березі, постійно готувалися до десанту, щоб не дати можливості ці бригади перекинути на Миколаївський напрямок або на бік Вознесенська на допомогу. Ворог хотів тримати нас у постійній напрузі, що от-от готується висадка десанту. Тоді ж ходили їхні кораблі під Одесою, виконували просто по місту з палубних гармат постріли, обстрілювали цивільні об’єкти. Зрозуміло було, що прямо зараз не буде ніякої висадки десанту, тому що умови не створені. Але вони постійно це повторювали, десантні загони вишиковувалися у стрій, рухалися в сторону Одеси з кораблями вогневої підтримки – все по класиці, як книжка пише. Але ми розуміли, що це чисто демонстраційні дії”, – переповідає ситуацію Неїжпапа.

“А коли “Ессен” підійшов, ми вирішили спробувати, що ж може наш “Нептун”. Перші пуски не були настільки вдалі, як по крейсеру “Москва”, але тоді вперше був пошкоджений цей фрегат “Ессен”. Було там декілька “двохсотих” у них на борту, наскільки мені відомо. Корабель терміново повернувся в Севастополь на ремонт, ракета не попала прямо в борт, я так розумію. Був підрив безпосередньо біля корабля, пошкодило систему озброєння на цьому фрегаті. І саме цікаве, що вони навіть збили свій власний літак прямо біля берега, який здійснював прикриття кораблів з повітря. Отаке було перше застосування”, – пригадує командувач ВМСУ.

Після цього ті десантні кораблі, які йшли з “Адміралом Ессеном”, теж розвернулися.

“Але, я так розумію, що вони не зрозуміли, що ми маємо потужну ракетну зброю, і продовжили далі займатися майже тим самим. Були підходи до наших берегів. Було багато дивних епізодів. Наприклад, фрегат “Адмірал Макаров” ганявся за маленьким водолазним судном, яке йшло вздовж берега, наносив вогневий удар, поруч із цим судном відбувались такі великі сплески води, як у фільмах. Але екіпаж не розгубився, підійшов під захист берегової артилерії, яка нанесла ураження по “Макарову”. Той зрозумів, що там йому робити більше немає чого, і швиденько-швиденько повернувся до Севастополя. Таких прикладів було дуже багато”, – розповів віцеадмірал.

Передісторія

5 квітня 2022 року радник голови Офісу президента Олексій Арестович розповів, що Збройні сили України пошкодили фрегат російського флоту “Адмірал Ессен”.

“Був пошкоджений фрегат російського флоту типу «Адмірал Ессен» завдяки мужності та професіоналізму наших захисників”, — сказав Арестович.

“Адмірал Ессен” неодноразово випускав крилаті ракети “Калібр” по мирних українських містах. 8 березня 2022 року ГУР МО оприлюднило дані російських військових, які здійснюють ракетні обстріли українських міст. Серед них був і командир “Ессена”.

“Адмірал Ессен” — другий фрегат проєкту 11356Р, спущений на воду у 2014 році, перебував на озброєнні Чорноморського флоту Росії. У травні-червні 2017 року брав участь у ракетних ударах по сирійських провінціях Пальмірі й Хамі.
Екіпаж фрегата становить 180 осіб, може взяти на борт 20 морських піхотинців.

Читайте також:
ЗСУ атакували російський фрегат “Адмірал Ессен”, – ОП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.