15 ексохоронців президента-втікача Януковича отримали підозру в дезертирстві

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру п’ятнадцятьом колишнім працівникам Управління державної охорони України. Ексохоронці четвертого президента України Віктора Януковича підозрюються у самовільному залишенні місця служби з метою ухилитися від військової служби (дезертирстві).

Про це 11 січня інформує пресслужба ДБР.

Спільно з працівниками УДО вдалось встановити, що тодішнє їхнє керівництво підробило документи про начебто звільнення цих охоронців перед втечею.

21 лютого 2014 року Янукович разом зі своєю співмешканкою у супроводі охорони – військовослужбовців УДО України – вилетів на гелікоптері зі своєї резиденції “Межигір’я” до Харкова. Наступного дня він прибув до Донецька, звідки зробив спробу незаконно вилетіти до Росії.

Після блокування вильоту працівниками Державної прикордонної служби Янукович та керівники його охорони вступили у злочинну змову з представниками силових відомств РФ для перетину державного кордону України. Для цього був розроблений та узгоджений план щодо переправлення президента-втікача й осіб з його близького оточення, зокрема сина та співмешканки, а також охорони, спочатку на територію військового аеродрому РФ на території Криму.

Затим, перебуваючи на території військової частини ЧФ РФ у районі Севастополя, Янукович ухвалив рішення остаточно залишити територію України. Для забезпечення себе професійною охороною надалі він вирішив схилити військовослужбовців УДО України, які виконували військовий обов’язок про забезпечення його особистої безпеки, до дезертирства та виїзду з ним до Російської Федерації.

У результаті шістнадцять військовослужбовців УДО України виїхали морським судном, наданим ЗС РФ, до Росії, та до місця служби не повернулися. Більшість із них після від’їзду отримали громадянство держави-агресора.

З метою приховати вчинене дезертирство був виданий наказ від 23 лютого 2014 року про звільнення 15 з цих співробітників УДО з військової служби.

За матеріалами ДБР керівництвом УДО України у 2023 році призначено службову перевірку та встановлено, що працівники УДО виїхали до РФ 24 лютого 2014 у статусі військовослужбовців. Ці матеріали використані як докази у справі дезертирства охоронців Януковича.

Найближчим часом буде вирішуватися питання щодо звернення до слідчого судді з клопотаннями про обрання підозрюваним міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Обвинувальний акт щодо колишнього президента України у підбурюванні до дезертирства та заступника начальника УДО України – начальника Служби безпеки президента України у вчиненні дезертирства, а також незаконному переправленні осіб через державний кордон України, направлений до суду за спеціальною процедурою у червні 2022 року.

Читайте також:
СБУ ліквідувала 3 нові схеми для “ухилянтів”. Серед організаторів – ексрадник глави адміністрації Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна