Усі — українці: 9 працівників окупованого Маріупольського СІЗО підозрюють у держзраді

Дев’ятьом посадовцям, які працюють в окупованому Маріупольському СІЗО, оголосили підозру у співпраці з РФ.

Співробітники слідчого ізолятора зрадили присягу і добровільно погодилися співпрацювати з окупаційною владою Росії, обійнявши посади в захопленій держустанові.

Про це 8 січня повідомляє Національна поліція.

“Всі вони — громадяни України. Деякі з них переходили на бік ворога цілими сімʼями. Так, серед підозрюваних — чоловік, дружина та її брат, а також мама й донька”, — заявили правоохоронці.

У березні 2022 року 74 чинних працівники впустили на територію ізолятора бойовиків батальйону “Сомалі” — незаконного збройного угруповання, які заволоділи зброєю, що там зберігалась, і випустили шістьох затриманих за підозрами в умисних вбивствах і створенні незаконних воєнізованих формувань.

На момент захоплення в слідчому ізоляторі утримували 345 осіб. Для придушення їхнього бунту через відсутність харчування, водопостачання та порушення термінів тримання під вартою, “сомалійці” за сприяння працівників СІЗО закидали камери найактивніших бунтарів гранатами та показово розстріляли так званого “смотрящого”, який керував протестом.

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора, оперативного супроводу Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України та сприяння Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, дев’ятьом працівникам окупаційного органу “Маріупольський СІЗО” оголошено про підозру за державну зраду (ч. 2 ст. 111 Кримінального Кодексу України), санкція якої передбачає довічне увʼязнення.

Це лише перша серія підозр, які слідчі Нацполіції оголосили працівникам окупованого Маріупольського СІЗО. Комплексні заходи з викриття та притягнення до відповідальності інших держзрадників, що працюють в цьому та іншому окупаційних органах, тривають.

Читайте також:
Затримано “заступницю голови виборчкому РФ”, яка допомагала росіянам провести фейковий референдум на Херсонщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна