Виставку про “відродження” Маріуполя, яку росіяни мали провести в Італії, перевели в онлайн-формат

Пропагандистську виставку “Маріуполь.Відродження після війни”, яку асоціація діячів культури Russia Emilia-Romagna хотіла провести в італійському місті Модена, скасували. Втім, організатори перевели її в онлайн-формат.

Про це організація повідомила на своїй сторінці у Facebook.

На виставці, яка мала відбутися вже 20 січня, окупанти хотіли “представити моденській громадськості “результати роботи нової адміністрації міста” і “стрімкий процес відновлення міста” після його “звільнення” від “київської хунти”.

Окрім представників організації, на виставці мав виступити пропагандист, генеральний консул РФ Дмитро Штодін.

Інформація про виставку викликала хвилю обурення як серед українців, так і серед італійців, які звернулися до влади міста з вимогою скасувати подію.

Після цього ситуацію прокоментував міський голова Модени Джан Карло Мудзареллі. Він заявив, що не підтримує проведення відповідної виставки.

За словами Мудзереллі, влада Модени “жодним чином не підтримує ініціатив, які пропонують проросійську інтерпретацію поточного конфлікту в Україні, який виник… з вторгненням Росії в 2022 році”.

Водночас він наголосив, що організатори події зобов’язались “поділяти цінності, закріплені в Конституції Італійської Республіки, зокрема заборону сповідувати та/або практикувати фашистські та расистські ідеології та поведінку”.

Втім, про її скасування не сказав ні слова, що викликало нову хвилю обурення.

“Нехай скасують захід, де надають місце пропагандистам-спільникам військових злочинців, які зрівняли з землею місто Маріуполь і винищили його населення… Нагадаю, Володимира Путіна розшукують за воєнні злочини всі країни, які визнають Гаазький трибунал, включно з Італією”, — написав від дописом міського голови італієць Маріо Корті.

“Мені, як громадянину Модени, соромно, що в моєму місті може бути ініціатива такого роду. Як можна дозволити беатифікувати себе нападникам, які вбили тисячі мирних жителів і зрівняли місто з землею? Цей захід не можна проводити в громадському залі. Абсолютна ганьба для Модени”, — пише місцевий житель Стефано Руоцці.

“Уявіть собі, що “українські біженці”, яких приймають у Модені, у публічному просторі стикаються з подією, яка сприяє тероризму, геноциду та насильству з боку прихильників тих самих військових злочинців. Який сенс запевняти про прихильність до цінностей Конституції на бланках, а потім надавати місця прихильникам військових злочинців?”, — запитує Паола Ролла.

Після реакції МЗС України й направлення українським посольством у Римі офіційного запиту на скасування події, її скасували. Втім, організатори перевели її в онлайн-формат і тепер пропонують усім охочим надіслати матеріали на електронну пошту.

Читайте також:
У Маріуполі біля руїн драмтеатру встановлюють новорічну ялинку. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна