Українські церкви вперше відзначають Водохреще 6 січня. ДСНС просить утриматись від купань

У суботу, 6 січня, церкви України вперше відзначають свято Богоявлення (Хрещення Господнього) за новоюліанським календарем.

Предстоятель помісної Православної церкви, блаженнійший митрополит Епіфаній з цього приводу очолив Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві.

“В Йордані хрестився Ти, Господи, і Троїчне явилося поклоніння, Отцівський бо голос засвідчив про Тебе; улюбленим Тебе Сином іменуючи; і Дух, у вигляді голубинім, сповістив слова ствердження. Явився Ти, Христе Божий, і світ просвітив, слава Тобі”, – ідеться в підписі до відеотрансляції на фейсбук-сторінці ПЦУ.

Історики й етнографи зазначають, що купання у водоймах на Водохреще не є українською традицією.

Напередодні Державна служба з надзвичайних ситуацій закликала утриматися від масових купань на Водохреще.

“В Україні наразі діє воєнний стан, тож масові зібрання й купання нині не на часі задля безпеки кожного, адже це може використати ворог. 6 січня рекомендуємо утриматися від масових заходів на Водохреще.

Водночас на традиційних локаціях для купань буде організовано чергування рятувальників, щоб уникнути травмування та інших небезпечних ситуацій.

Спільно з місцевими органами влади буде розгорнуто понад 218 рятувальних постів. На місцях перебуватиме понад 1000 рятувальників та 206 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС – понад 700 рятувальників та більше 150 одиниць техніки”, – ішлося в анонсі.

Якщо ви все ж вирішили занурюватися в ополонку, в ДСНС нагадали правила безпечної поведінки на водоймах.

Читайте також:
У чернігівському храмі-“ровеснику” Софії Київської на Різдво вперше провели богослужіння українською мовою. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна