Розстріл українських полонених на Запоріжжі: в ОГП назвали ймовірних підозрюваних росіян

Офіс генерального прокурора назвав ймовірних підозрюваних російських військових у розстрілі трьох українських військовополонених у грудні поблизу Роботиного на Запоріжжі.

Про 28 грудня заявив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов в етері “Радіо Свобода”.

Правоохоронці мають підстави вважати, що до убивства українських воїнів причетні представники 76-ї десантної дивізії РФ, яка відома своїми воєнними злочинами, скоєними на Київщині. Ці дані ще перевіряють.

Бєлоусов наголосив, що слідство підтвердило справжність відео. Правоохоронці також встановили імена українських військових, яких жорстоко вбили окупанти.

“У нас є дані про конкретну бригаду і конкретні прізвища і найближчим часом вони будуть відомі”, – заявив він.

Представник ОГП наголосив, що цей випадок є непоодиноким, і, за даними українських правоохоронців, зафіксовано десятки випадків убивства росіянами українських військовополонених.

“Лише протягом останнього місяця в районі цього населеного пункту вже був випадок використання наших військовополонених як “живого щита”. Це говорить про системність практик і про те, що це непоодинокий випадок. Це точно знає командування РФ, підлеглі якого здійснюють ці злочини”, – зазначив Бєлоусов.

Він назвав розстріл українських військових цинічним порушенням третьої Женевської конвенції, яка стосується поводження з військовополоненими.

Що передувало

27 грудня в мережі з’явилося відео чергового воєнного злочину російських військ – розстрілу трьох українських військовополонених поблизу Роботиного Запорізької області. Відео поширив у своєму телеграм-каналі, зокрема, журналіст Андрій Цаплієнко.

Офіс генпрокурора відкрив кримінальну справу за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Винним загрожує від 10 до 15 років тюрми або довічне позбавлення волі.

Читайте також:
Тримали на морозі, били й імітували розстріл: встановлено особи росіян, які катували цивільних під час окупації Київщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна