Суд залишив під вартою ексзаступника голови Держспецзв’язку Жору

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід колишньому заступнику голови Держспецзв’язку у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 25 мільйонів гривень застави.

Про це 25 грудня повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

У відомстві не називають імені затриманого. Як відомо з відкритих джерел, ідеться про колишнього заступникп голови Держспецзв’язку Віктора Жору, якого ВАКС 27 листопада взяв під варту.

Віктор Жора підозрюється у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Державною службою засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних.

За даними слідства, Жора став заступником Юрія Щиголя унаслідок сприяння з боку власника групи компаній, що роками перемагала в державних тендерах. Завданням Щиголя було забезпечити “перемогу” в закупівлях потрібних фірм. За 2021 рік учасники схеми організували та провели закупівлю програмного забезпечення, у результаті якої заволоділи 23,6 млн.

У 2022 після початку воєнного стану учасники організованої групи продовжили злочинну діяльність. Через іншу підконтрольну компанію вони реалізували майже ідентичну схему з провадження інформаційної системи. Загалом Жора, Щиголь, екскерівник та працівники державного підприємства і співробітники підконтрольних організатору схеми компаній підозрюються в заволодінні понад 62 млн гривень.

Передісторія

Як відомо, раніше детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру в заволодінні 62 млн грн голові Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, його заступнику та іншим службовим особам.

20 листопада Кабінет Міністрів звільнив голову ДССЗЗІ Юрія Щиголя та його заступника та його заступника Віктора Жору.

22 листопада Вищий антикорупційний суд мав обирати для Щиголя запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави.

Цього дня ВАКС обрав запобіжний захід Роману Ковалю – організатору схеми заволодіння 62 мільйонами гривень державних коштів під час закупівлі програмного забезпечення Держспецзв’язку. Йому визначили тримання під вартою з альтернативою внесення 50 мільйонів гривень застави.

22 листопада президент Володимир Зеленський вивів зі складу Ставки Верховного Головнокомандувача ексголову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя.

За даними САП, упродовж 2020-2022 років Роман Коваль у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробив схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього було залучено дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекречено, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими фірмами підпорядковане Держспецзв’язку ДП уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 роки кошти в сумі понад 285 мільйонів гривень. Тоді як реальна вартість нібито становила 223 мільйони.

Фігурантом у цій справі є і Юрій Щиголь. За словами прокурора, у нього виявили 1,2 мільйона доларів та ще 6,9 біткоїна (еквівалент 270 тисяч доларів) на криптогаманці. Також під час обшуків у Щиголя знайшли 72 тисячі доларів і 82 тисячі євро готівкою.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна