Зеленський вивів Щиголя зі Ставки Верховного Головнокомандувача, поки його арештовує Вищий антикорсуд

Президент Володимир Зеленський змінив склад Ставки Верховного Головнокомандувача.

Відповідний указ №771/2023 оприлюднений на сайті глави держави 22 листопада, передає “Укрінформ”.

Зі складу Ставки виведено колишнього голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя.

Натомість до складу Ставки введено віцепрем’єра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Передісторія

Як відомо, раніше детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру в заволодінні 62 млн грн голові Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, його заступнику та іншим службовим особам.

20 листопада Кабінет Міністрів звільнив голову ДССЗЗІ Юрія Щиголя та його заступника та його заступника Віктора Жору.

Юрій Щиголь

22 листопада Вищий антикорупційний суд мав обирати для Щиголя запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави.

Цього дня ВАКС обрав запобіжний захід Роману Ковалю – організатору схеми заволодіння 62 мільйонами гривень державних коштів під час закупівлі програмного забезпечення Держспецзв’язку. Йому визначили тримання під вартою з альтернативою внесення 50 мільйонів гривень застави.

За даними САП, упродовж 2020-2022 років Роман Коваль у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробив схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього було залучено дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекречено, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими фірмами підпорядковане Держспецзв’язку ДП уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 роки кошти в сумі понад 285 мільйонів гривень. Тоді як реальна вартість нібито становила 223 мільйони.

Фігурантом у цій справі є і Юрій Щиголь. За словами прокурора, у нього виявили 1,2 мільйона доларів та ще 6,9 біткоїна (еквівалент 270 тисяч доларів) на криптогаманці. Також під час обшуків у Щиголя знайшли 72 тисячі доларів і 82 тисячі євро готівкою.

Читайте також:
ВАКС арештував організатора заволодіння 62 млн грн Держспецзвʼязку Романа Коваля. Запобіжний захід обирають і Щиголю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна