Митрополит Епіфаній провів різдвяну літургію у Софійському соборі Києва: ВІДЕО богослужіння

доповнено

У Києві у Софійському соборі 25 грудня провели божественну літургію з нагоди свята Різдва. Її очолив митрополит Київський та всієї України Епіфаній (Думенко).

Це перша різдвяна служба помісної Православної церкви України 25 грудня після переходу на новоюліанський календар, тож вона відбувалася в заповідній Святій Софії.

До храму запускали по 100-120 людей через обмеження по рівню вологості у приміщенні, пише “Суспільне”.

“Собор дуже старий, йому більше тисячі років і він потребує обмеженої кількості людей. Ми не можемо запустити, на жаль, усіх бажаючих. Тому, що режими використання собору обмежують цю кількість. Людина приходить, приносить із собою вологість, тим паче сьогодні температура піднімається. У нас починають рости грибки, починають роз’їдати фрески. Тому ми мусимо це робити і до цього потрібно ставитися із розумінням”, – зазначила генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили єпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, єпископ Васильківський Єфрем та запрошене духовенство. Після читання Євангелія Його Блаженство виголосив Різдвяне послання та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці. Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни, повідомляє пресслужба ПЦУ.

Завершилася святкова відправа традиційними колядками на прославлення Спасителя, а також сучасними різдвяними піснями, до виконання яких долучилася й українська співачка Марта Липчей.

Киянин Максим Лациба розповів “Суспільному”, що щороку ходить на Різдво до церкви, а Різдво з родиною і раніше святкував 25 грудня.

“Тому що на Ефеському соборі було ухвалено рішення, що Христос народився 25 грудня. У когось 25 грудня настає пізніше — вони живуть за старим календарем. Останні років 7-8 років ми із задоволенням святкуємо це свято”,  – сказав він.

Максим Лациба наголосив: “Головна молитва сьогодні за перемогу України, за мир в Україні, за збереження життів українців”.

Парафіянка Ірина Жданова розповіла, що нині є запит на вивчення традиційних давніх колядок. Жінка організовує майстер-класи із фольклористами, куди приходить і молодь, і старше покоління.

“В нашій родині традиція змалечку була. Це вчити колядки, робити вертеп і 12 страв. В нас на вчорашньому столі була ще “тушонка-м’ясниця”, тому що мій чоловік повернувся із фронту якраз вчора. І хлопці його дуже попросили взяти шпроти, консервовані ананаси і тушонку — “і поставте, наче ми з вами там”. І вперше у нас на пісному столі стояло це зі сходу”, – зазначила Ірина.

Прихожани Андрій та Ірина біля Софійського собору, 25 грудня. Фото: Анна Железняк/ “Суспільне”

Андрій розповів, що ще минулого року він із родиною відзначав Різдво 6-7 січня. Цього року зібралися ввечері 24 грудня, а сьогодні, 25 числа, він прийшов до церкви.

“Робили вечерю і 12 страв. І ми намагалися об’єднати усіх, хто міг прийти. 10-15 людей у нас було. Ми навіть колядували вчора, десь 5 хат обійшли”, — сказав чоловік.

Анонс

На сайті ПЦУ повідомили, що в день свята Собору Пресвятої Богородиці, 26 грудня, о 9:00, Предстоятель звершить Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.
Божественна літургія в день вшанування пам’яті першомученика та архідиякона Стефана, яку очолить Митрополит Епіфаній у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, відбудеться 27 грудня, початок о 9:00.

Читайте також:
З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський календар: як зміняться дати свят

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна