Лауреатом премії імені Шевельова став Олександр Михед

Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року отримав письменник і культуролог Олександр Михед за книжку “Позивний для Йова. Хроніки вторгнення”.

Переможця оголосили під час урочистої церемонії в Києві 17 грудня – в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова.

“Це надзвичайна честь, неочікуваність отримувати відзнаку за книжку, яка не планувалась, книжку яка не мала бути, книжку, яка почала з’являтись в перший день повномасштабного вторгнення. Я хочу подякувати читачам та читачкам, які пишуть свої відгуки, і я бачу наскільки важливим є цей діалог, тому що моя історія повністю відображається в історіях моєї аудиторії”, – сказав у своїй промові Михед, його цитує “Лівий берег”.

Переможець отримав статуетку Бронзового Ангела, виготовлену скульпторкою Світланою Карунською, а також грошову премію та дипломом лауреата.

Крім того, цьогоріч у межах Премії було вручено дві Спеціальні відзнаки Капітули.

Перша Спеціальна відзнака була присуджена посмертно Андрію Гудимі “за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин” (за книжку “69 спецій для Серця”, Видавництво Старого Лева).

Володарем ще однієї Спеціальної відзнаки Капітули “за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці” став Андрій Содомора (за книжку “Під чужою тінню”, Літопис).

Читайте також:
Книга року BBC-2023 оголосила переможців

Олександр Михед – український письменник, культуролог, культурний менеджер. Член українського ПЕН. Автор статей, колонок і досліджень про культуру, мистецтво і літературу в українських і закордонних ЗМІ.

На основі першої книги Олександра Михеда “Амнезія” було створено мистецький інтерактивний проєкт “Амнезія project: відкрита платформа”. Його було представлено на фестивалі SOUNDOUT! New Ways of Presenting Literature у Берліні у 2014 році та визнано одним із семи найкращих у світі.

Книжку “Позивний для Йова. Хроніки вторгнення” письменник почав писати у перший день повномасштабної війни РФ проти України. Працював над книжкою протягом 13 місяців, писав про те, що пережив разом із дружиною, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації.  З 2022 року Олександр служить у лавах Збройних сил України.

“Книжка Олександра Михеда “Позивний для Йова” є мовленням про війну. Мовленням, що було на межі своєї смерті, але не померло. Можливо, це лейтмотив нашої історії – бути на межі смерті, але цю смерть обхитрити. Оніміти – щоб знову змогти говорити, – сказав Володимир Єрмоленко, президент Українського ПЕН, філософ, письменник, журналіст, лауреат Премії імені Юрія Шевельова за 2018 рік.

Читайте також:
Максим Буткевич став лауреатом Національної правозахисної премії-2023

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.