Росія змінила тактику ударів по Україні: тепер наслідує “копійчаний терор” ХАМАС

Попри припущення, що росіяни розпочнуть масовані ракетні далекобійні удари з метою повторення торішньої осінньо-зимової кампанії з ударами по критичній інфраструктурі, наразі можна говорити про використання РФ іншої тактики ударів. При цьому, використовуючи зенітні ракети для нічних ударів по містах, РФ повторює тактику ХАМАС з ракетами “Касам” з водопровідних труб.

Про це в суботу, 16 грудня, пише видання Defense Express.

Яке озброєння використовує РФ для атак

Згідно з повідомленнями Командування Повітряних сил ЗСУ з початку місяця по сьогодні, 16 грудня, РФ випустила по Україні 291 літако-снаряд типу Shahed-136, з яких було збито 249 одиниць, а також 36 зенітних ракет з комплексів С-300/С-400. При цьому показник застосування зенітних ракет для ударів по наземних цілях є найбільшим із зафіксованих у звітах з березня цього року.

Водночас 8 грудня противник вперше за тривалий час (з 21 вересня) використав крилаті ракети повітряного базування, а 14 грудня, вперше з 10 серпня, випустив три Х-47 “Кинжал”. Тобто застосування цього озброєння залишається епізодичним. Натомість відносно стабільним є показник використання керованих ракет Х-59 — від 7 одиниць за 16 днів грудня.

Якщо порівнювати статистку далекобійних ворожих ударів з попередніми місяцями, то ворог використав літако-снарядів типу Shahed-136:

  • за весь листопад — 369 (збито 303 одиниці);
  • за жовтень — 282 (збито 228);
  • за вересень — рекордні 503 (збито 365).

Щодо зенітних ракет, відповідно до повідомлень:

  • у листопаді — від 5 одиниць;
  • за жовтень — 9;
  • у вересні м у звітах відсутні.

Ворожих Х-59 було випущено:

  • у листопаді — 10 ракет (9 збито, 1 схибила);
  • у жовтні — від 16 (збито 12);
  • у вересні — у звітах відсутні.

Таким чином, наразі РФ у поточному місяці вже продемонструвала значне збільшення використання ЗРК для хаотичних ударів по містах, зокрема Києва, здійснивши найбільш концентровану атаку балістичним озброєнням за весь час 13 грудня. А також тримає темп використання літако-снарядів у межах декількох сотень на місяць, вкрай обмежено використовуючи інше далекобійне озброєння.

“Копійчаний терор”

Для РФ наразі використання Shahed-136 та зенітних ракет у ролі балістичного озброєння для ударів по містах є фактично “копійчаним терором”. І до використання дешевих літако-снарядів, які ледь не кожної ночі запускають з декілька десятків, додались ще й дешеві для РФ зенітні ракети 48Н6 з С-400.

При цьому останні для ворога дійсно дешеві у розрізі величезних запасів. Зокрема російський топ-менеджер “Алмаз-Антей” Ян Новіков у одному з інтерв’ю розповів, що лише за другу половину 80-х років й до розпаду СРСР було загалом виготовлено 1400 зенітних ракет 48Н6. І їх виробництво та модернізація у РФ продовжилась. А загальні ворожі запаси зенітних ракет до комплексів С-300/С-400 у Міноборони України оцінені на початок 2023 року на рівні понад 6,6 тисячі.

Для РФ застосування зенітних ракет є саме елементом терору, бо ціллю для них може бути лише такий об’єкт, як місто. Ракета 48Н6 на дальності у 280 км через радігоризонт втрачає радіокомандне керування на висоті близько 4 км й далі просто падає кудись у район цілі. Й саме з цим й пов’язані удари саме у ночі, що унеможливлює шанси цивільного населення дістатись до укриття. Навіть якщо сигнал тривоги буде даний одразу після пуску, підльотний час для цієї ракети на дальність 280 км вимірюється у декількох сотнях секунд.

Тим самим РФ просто повторює тактику ХАМАС, який для обстрілу Ізраїлю використовував дешеві некеровані ракети типу “Касам”, які виготовляються з водопровідних труб. А для Кремля вартість 48Н6 у пропорції до ресурсів приблизно та сама.

Ефективна боротьба

Якщо відповіддю на дешеві літако-снаряди стали мобільні групи, які дозволяють знищувати більшість “шахедів” вогнем зенітних гармат та кулеметів, то перехоплення балістичних цілей, якими і є у випадку удару по землі зенітні 48Н6, можливо лише вкрай дорогими протиракетами. Й перехоплення 10 таких ракет, у випадку штатної витрати двох MSE для Patriot PAC3 на одну ціль, коштує близько 60 млн доларів.

Саме тому єдиний, навіть банально економічно доцільний, варіант ефективної боротьби з обстрілами з ЗРК С-400 — це їх знищення. Особливо в умовах, коли удари по Києву здійснюються з пускового району, який знаходиться лише у 45 км від кордону. Але це потребує зняття нелюдяної умови партнерів щодо невикористання західного озброєння по території РФ.

Читайте також:
WP про контрнаступ ЗСУ: Усе пішло не за планом, бійці вперше переживали шок від бою – Залужний змінив тактику

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.