“Місто Марії. Щоденники облоги”: у Києві покажуть документальну виставу про заблокований Маріуполь

У Києві відбудеться прем’єра документальної вистави “Місто Марії: щоденники облоги”, основою для якої стали щоденники та уривки з інтерв’ю 24-річних сестер-близнючок Ані і Насті Гречкіних, які пережили оточення Маріуполя і зуміли вибратися з окупації.

Покази вистави відбудуться 16 та 17 грудня у “Довженко-Центрі”.

“Місто Марії: щоденники облоги” – це музична вистава, у якій, окрім драматургічної основи, звучатимуть традиційні пісні Донеччини, саксофон, ударні та електроніка.

Візуальний ряд поєднує документальні відео героїнь, відео з Маріуполя, графічні елементи і фрагменти новин.

Ганна та Анастасія Гречкіни – сестри-близнючки, культурні активістки, які працюють з темою прав людини. Дівчата впливали на культурне життя Маріуполя, створювали освітні та мистецькі проєкти. Мріяли відкрити у місті власну веганську кавʼярню та ресайкл-магазин.

24 лютого 2022 року дівчата зустріли повномасштабну війну в Маріуполі. Три тижні вони провели в заблокованому російськими військами місті, фіксуючи та документуючи події у своїх щоденниках.

Цитата:
“1 березня 2022, вівторок (6-й день). Опалення вимкнули. Вночі замерзли. В магазинах продуктів майже нема, ми зайшли в АТБ забрали останні 2 упаковки морської капусти і кілограм дорогих шоколадних цукерок.
Я прошу всіх починати економити ресурси. Їсти заради смаку чи хотілки вже не можна.
Кажуть, що влучили в 16-ту школу і садочок на Кірова.
Померла бабуся Тая, ніхто її не забирає — служби не працюють, так і лежить накрита вдома”.

Ані й Насті вдалося евакуюватися з Маріуполя 17 березня 2022 року. Спершу вони доїхали до Бердянська, а потім, провівши ніч в автобусі в “сірій зоні”, – до Запоріжжя.

Аня і Настя Гречкіни, героїні вистави “Місто Марії: щоденники облоги”, та співак Андрій Хливнюк. Колаж: @Vidlik Projects

З квітня 2023 року драматург проєкту Андрій Бондаренко та режисерка вистави Євгенія Відіщева з певною періодичністю брали інтервʼю в сестер, фіксуючи стани, настрої та рефлексії героїнь у різний час, у різних країнах і містах.

Що з ними сьогодні? Де вони? Чи вдається дівчатам осмислити свій досвід?

“Якщо говорити про ці щоденники, то вони самі вже тягнуть на велику виставу і на великий фільм, – зазначила в інтерв’ю “Суспільному” режисерка Відіщева. – Але нам також було важливо в цьому разі наше мистецьке бачення всього, що відбувається, і наша особиста рефлексія.

Текст, який ви почуєте на виставі, — це суто документалістика: щоденники плюс інтерв’ю самих дівчат і їхні рефлексії. Для нас, для митців, дуже важливо бути чесними. Дуже важливо не просто зіграти чиюсь історію — ось тут трошечки поплакати, ось тут трошечки бути ось цим чи ось цим. Для нас важливо лишатися собою. Кожен із митців дуже свідомо і дуже щиро накладає історію сестер на свій власний досвід, вкладають свої страхи, болі”.

Сестри Гречкіни будуть присутні на прем’єрі вистави в Києві.

Виставу супроводжуватимуть субтитри англійською мовою.

“Сьогодні Україна стає щитом для всього цивілізованого світу. Ми потребуємо зброї і підсилення.

Наша вистава – це спроба щиро поговорити зі світом про війну в центрі Європи, про геноцид та наслідки російської агресії в широкому контексті на прикладі дуже конкретної історії двох сестер, які народились та жили в Маріуполі”, – наголошує Євгенія Відіщева.

Читайте також:
“Думаю, в Маріуполі відбувається геноцид”. 15-річна Альона Загреба, яку прозвали “маріупольською Анною Франк”, розповіла про життя у блокадному місті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна