Президент Венесуели Мадуро оголосив про анексію регіону Гаяни. І мобілізував армію

Президент Венесуели Ніколас Мадуро 5 грудня представив “нову” карту своєї країни, яка включає регіон Ессекібо, розташований в західній частині сусідньої незалежної держави Гаяни. Та заявив, що ця територія буде 24-м штатом Венесуели.

Про це пише CNN у середу, 6 грудня.

Раніше венесуельський лідер спрямував військовий контингент у Пуерто-Баріму, неподалік від кордонів Ессекібо, та оголосив про створення нової військової зони.

Мадуро створив новий штат після суперечливого референдуму у неділю, на якому виборці Венесуели схвалили анексію землі сусідньої Гаяни. Район, про який йде мова, густий ліс і багатий нафтою регіон Ессекібо, становить приблизно дві третини території Гаяни. Венесуела вже давно претендує на цю землю та відхиляє рішення міжнародних арбітрів від 1899 року, що встановлює поточні кордони.

Гаяна назвала цей крок кроком до анексії та “екзистенціальною загрозою”.

Мадуро заявив, що всі жителі цього регіону отримають венесуельське громадянство. За його словами, “нова” карта буде розповсюджена.
Він також підписав “президентський указ” про створення “Вищої комісії з оборони Гаяни Ессекібо”. Оголошені заходи включають затвердження ліцензій на розвідку нафти, газу та корисних копалин, а також перепис населення цієї території, щоб полегшити надання венесуельського громадянства.

Представник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Вашингтон продовжує “мирне вирішення прикордонної суперечки між Венесуелою та Гаяною”.

“Рішення 1899 року визначило, що сухопутний кордон між Венесуелою та Гаяною має поважатися, якщо сторони не досягнуть нової угоди або поки компетентний юридичний орган не вирішить інакше. Тому ми закликаємо Венесуелу та Гаяну продовжувати пошуки мирного вирішення їхньої суперечки. Це не те, що вирішується референдумом”, – наголосив він.

Що передувало

3 грудня у Венесуелі відбувся референдум щодо визнання суверенітету над територією Ессекібо, яку контролює Гайана. Влада стверджує, що понад 95% учасників референдуму погодилися з приєднанням Ессекібо. Однак електоральні експерти та ЗМІ говорять про низьку явку та фальсифікації

У ніч підрахунку голосів голова виборчої комісії Елвіс Аморозо заявив про “перемогу відповіді “так” із явкою, яка перевищує 10,5 мільйона виборців”. На референдумі загалом було пʼять питань – і фахівці припускають, що Аморозо говорив про суму голосів, а реальна явка становила 2,1 мільйона виборців. Це трохи більше ніж 10%, отже, референдум не відбувся.

Про «порожні дільниці» в день голосування повідомляли венесуельські та світові медіа. Про явку близько 10% говорять і в Гайані, спираючись на дані розвідки, їх, зокрема, цитує “The Guardian”.

Референдум, який влада Венесуели називала консультативним, проводився всупереч рішенню Міжнародного суду ООН, який наказував Венесуелі утриматися від будь-яких дій щодо зміни ситуації у територіальній суперечці з Гайаною. Ситуація загострилася після 2015 році, коли в Ессекібо було відкрито родовища нафти та газу.

Гайана відмовляється віддавати частину своєї території та не виключає звернення до Ради безпеки ООН по військову допомогу.

Читайте також:
США ввели санкції проти Росії через “Північний потік-2” та підтримку режиму Мадуро

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна