Порошенко пішов судитися щодо скасування його відрядження до США і Польщі

П’ятий президент України, народний депутат та лідер партії Петро Порошенко звернувся до правоохоронних органів та суду з позовами через скасування керівництвом парламенту його відрядження до США і Польщі та невипуску за кордон.

Про це в четвер, 7 грудня, повідомила депутатка від “Європейської Солідарності” Ірина Геращенко.

З її слів, подані позови до першого заступника голови ВРУ Олександра Корнієнка та 7-го прикордонного Карпатського загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Позов стосується “скасування розпорядження Корнієнка, яким скасовано розпорядження Стефанчука про відрядження Порошенка, а також про скасування рішення прикордонників про відмову Порошенку у виїзді з України 01.12.2023 року”.

Подали позов до Львівського окружного адміністративного суду.

“Також лідер «ЄС» направив позови до Кабінету Міністрів України про визнання нечинним п.14-2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, яким встановлені обмеження на виїзд з України для посадовців, зокрема й для народних депутатів до Київського окружного адміністративного суду. Порошенко оскаржує і незаконний Указ Зеленського, на основі якого Уряд, який має бути підзвітний ВР, блокує міжпарламентську діяльність депутатів”, – написала Геращенко на ФБ.

“Він спрямував позов до президента України про скасування указу, яким уведено в дію рішення РНБО, яким Кабмін зобов’язано встановити обмеження на виїзд для посадовців, зазначені у п.2 ( позов спрямовано до Верховного Суду).
Днями аналогічні позови до голови ВР, його заступника, Уряду і на скасування Указу президента подає і низка депутатів «Європейської Солідарності», – додала вона.

Контекст

Про чергову в перетині державного кордону України п’ятий президент України Петро Порошенко розповів у Facebook 1 грудня, назвавши її “театром абсурду”.

“Я далекий від думки, що прикордонники діяли за власної ініціативи. Кожен може сам здогадатися, хто ж скасував документ, підписаний спікером парламенту”, – написав він.

Порошенко заявив, що мав десятки запланованих зустрічей в Польщі та США.

“З поляками я мав говорити про зняття блокади наших перевізників на кордоні. З американцями — про забезпечення фінансування воєнної допомоги, яка майже вичерпалася цього року, під загрозою в майбутньому.

Ситуація надзвичайно складна. Тому акцент в програмі — на проблемних республіканцях. Зірвано мою зустріч з новим спікером палати представників Джонсоном”, – зазначив експрезидент.

Співголова фракції “Європейська солідарність” у Верховній Раді Ірина Геращенко у зв’язку з невипуском за кордон Петра Порошенка заявила про “політично вмотивований тиск і переслідування команди”, який вони, за словами нардепки, відчувають щодня.

“У США зараз дискусії щодо допомоги Україні. Ми, наша команда, робимо все, аби в грудні проголосували надання допомоги. ПП весь свій авторитет і звʼязки спрямовує, аби вибивати для України зброю і допомогу.

Які б не були в нас внутрішні дискусії, ніколи не виплескуємо їх закордоном, працюючи на єдність. Але за наказом Банкової, депутатам “ЄС” вибірково дають відрядження, фактично блокуючи нашу міжпарламентську діяльність. Наші відрядження були за свій рахунок. Тим часом зараз в США група “Слуг” з адвокаційним візитом – відрядження фінансується з бюджету ВР.  Подвійні стандарти”, – написала Геращенко у Facebook.

Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко пояснив причини скасування закордонного відрядження нардепа Петра Порошенка. Саме він видав розпорядження про скасування цього відрядження.

Про це він сказав у ефірі телемарафону в п’ятницю, 1 грудня.

За словами Корнієнка, Порошенко вказав основною підставою участь у непарламентському заході.

“Він вказував як основну підставу участь у непарламентському заході, у форумі партійному. Це міжнародний демократичний союз, це спільнота партій. Напевно, туди входить партія “Європейська солідарність”. І він писав про те, що паралельно з цим будуть ще якісь там зустрічі високого рівня.

За нашими внутрішніми документами, внутрішніми принципами, участь у саме партійних заходах, вона допускається. Але коли надійшов лист ДСК (для службового користування – “Н”), який не можу коментувати, відповідно, далі ми вимушені були скасувати це відрядження”, – сказав Корнієнко, його цитує “Лівий берег”.

Читайте також:
“Мав стати інструментом в руках російських спецслужб”: у СБУ розповіли, чому Порошенка не випустили з України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна