“Мав стати інструментом в руках російських спецслужб”: у СБУ розповіли, чому Порошенка не випустили з України

У СБУ пояснили, чому п’ятому президенту України, нардепу Петру Порошенку скасували закордонне відрядження та не випустили його за межі країни.

Відповідну заяву СБУ опублікувала в суботу, 2 грудня.

Як зазначається в повідомленні, Служба безпеки та розвідувальні органи України отримали інформацію про підготовку провокацій на міжнародній арені з боку російських спецслужб, спрямованих проти України. Головна мета ворога — знизити підтримку іноземних партнерів та спробувати розколоти українське суспільство зсередини.

“За задумом спецслужб РФ, проведення широкомасштабної ІПСО (інформаційно-психологічної операції — “Н”) має призвести до зміни настроїв в країнах-партнерах антиросійської коаліції та спонукатиме представників українського політикуму до проголошення наративів щодо необхідності переговорного процесу з РФ на умовах заморожування війни”, — наголошують у СБУ.

Вказані заяви спеціальні служби РФ планували активно підтримати через проросійські політичні сили іноземних країн.

Серед планів ворога — залучення до ІПСО окремих українських політиків під час їхніх відвідин третіх країн.

“За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови партії “Європейська солідарність” Петра Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є “другом путіна” і закликає зняти санкції з РФ.

Цю зустріч (як і інші “робочі зустрічі” вітчизняних політиків з представниками держав, які транслюють проросійські наративи) РФ планувала використати в своїх ІПСО проти України”, — зазначають у Службі безпеки.

Тож СБУ звернулася до офісу президента, Кабміну та Верховної Ради України з пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій.

У зв’язку з цим керівництво Верховної Ради не надало дозвіл на закордонне відрядження Порошенку, який мав стати інструментом в руках російських спецслужб.

У фракції “Європейська солідарність“, лідером якої є Порошенко, прокоментували ситуацію.

“Ті, хто зараз намагаються знайти обґрунтування своїх відмов на угорському треку, послуговуючись колишніми контактами Петра Порошенка з Віктором Орбаном, даремно стараються.

Варто пам’ятати, що 14-15 грудня у Брюсселі своє рішення про початок передвступних переговорів з Україною оголошуватиме Європейська Рада, де Будапешт має право вето. Якби у Петра Порошенка була можливість допомогти, використовуючи власний особистий позитивний досвід та контакти, щоб це рішення було успішним, тим більше на фоні останніх заяв, він би це зробив. Без зрад. Та в інтересах держави. І в тісній координації з міжнародними партнерами.

І не лише в Будапешті, а й в будь-якій країні Європейського Союзу, де позиції України не такі потужні чи де офіційні зусилля влади бажаних результатів не приносять.

А підхід про “якось саме вирішиться” давно не працює”, — йдеться в заяві фракції.

Окрім цього, у фракції зазначили, що на відміну від “Слуг народу”, народних депутатів з “Європейської солідарності”, які є постійними членами парламентських асамблей, систематично не випускають на важливі міжнародні заходи.

“Це, зокрема, і співголови фракції Ірина Геращенко, Артур Герасимов, це Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка є Головою комітету з питань інтеграції України до ЄС, це Олексій Гончаренко, це Володимир Ар’єв, Марія Іонова, Ірина Фріз. Всім зрозуміло, хто насправді заблокував важливе міжнародне відрядження Порошенка. А от чому — логічно збагнути складно.

Зрив візиту шкодить не Порошенку, а країні, її міжнародному іміджу та обороноздатності. І такими діями влада підриває внутрішню єдність, яку сьогодні, навпаки, треба зміцнювати”, — наголошують в “Європейській солідарності”.

Контекст

Про чергову в перетині державного кордону України п’ятий президент України Петро Порошенко розповів у Facebook 1 грудня, назвавши її “театром абсурду”.

“Я далекий від думки, що прикордонники діяли за власної ініціативи. Кожен може сам здогадатися, хто ж скасував документ, підписаний спікером парламенту”, – написав він.

Порошенко заявив, що мав десятки запланованих зустрічей в Польщі та США.

“З поляками я мав говорити про зняття блокади наших перевізників на кордоні. З американцями — про забезпечення фінансування воєнної допомоги, яка майже вичерпалася цього року, під загрозою в майбутньому.

Ситуація надзвичайно складна. Тому акцент в програмі — на проблемних республіканцях. Зірвано мою зустріч з новим спікером палати представників Джонсоном”, – зазначив експрезидент.

Співголова фракції “Європейська солідарність” у Верховній Раді Ірина Геращенко у зв’язку з невипуском за кордон Петра Порошенка заявила про “політично вмотивований тиск і переслідування команди”, який вони, за словами нардепки, відчувають щодня.

“У США зараз дискусії щодо допомоги Україні. Ми, наша команда, робимо все, аби в грудні проголосували надання допомоги. ПП весь свій авторитет і звʼязки спрямовує, аби вибивати для України зброю і допомогу.

Які б не були в нас внутрішні дискусії, ніколи не виплескуємо їх закордоном, працюючи на єдність. Але за наказом Банкової, депутатам “ЄС” вибірково дають відрядження, фактично блокуючи нашу міжпарламентську діяльність. Наші відрядження були за свій рахунок. Тим часом зараз в США група “Слуг” з адвокаційним візитом – відрядження фінансується з бюджету ВР.  Подвійні стандарти”, – написала Геращенко у Facebook.

Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко пояснив причини скасування закордонного відрядження нардепа Петра Порошенка. Саме він видав розпорядження про скасування цього відрядження.

Про це він сказав у ефірі телемарафону в п’ятницю, 1 грудня.

За словами Корнієнка, Порошенко вказав основною підставою участь у непарламентському заході.

“Він вказував як основну підставу участь у непарламентському заході, у форумі партійному. Це міжнародний демократичний союз, це спільнота партій. Напевно, туди входить партія “Європейська солідарність”. І він писав про те, що паралельно з цим будуть ще якісь там зустрічі високого рівня.

За нашими внутрішніми документами, внутрішніми принципами, участь у саме партійних заходах, вона допускається. Але коли надійшов лист ДСК (для службового користування – “Н”), який не можу коментувати, відповідно, далі ми вимушені були скасувати це відрядження”, – сказав Корнієнко, його цитує “Лівий берег”.

Читайте також:
Турчинова, Порошенка і Зеленського запитали, чому не забезпечили оборону Кримського напрямку: які відповіді

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна