Результати Радіодиктанту національної єдності-2023: лише двоє написали без помилок

Лише дві учасниці написали без жодної помилки Радіодиктант національної єдності 2023 року – вчителька української мови та літератури з Волинської області Галина Шура та львів’янка, постійна учасниця радіодиктанту Христина Гоянюк.

Про це 5 грудня повідомляє “Суспільне” з посиланням на оприлюднені Українським радіо результати.

П’ятеро людей написали радіодиктант з однією помилкою. Серед них: Олеся Жу (Olesia Zhu такою була назва електронної пошти), Євгенія Антонюк, Вікторія Норичка, Іванна Рубан та Юлія Шевченко. Вони також отримають подарунки.

На перевірку свої роботи надіслали майже 20 тисяч людей, серед них три тисячі у паперовому форматі. Однак фактична кількість учасників більша, адже не всі надсилали свої диктанти на перевірку. Листи надійшли з 39 країн.

“Також цікаво, що цього року був один лист із Москви — він не став переможним. Географія листів цього року, як завжди, світова: звісно, найбільше листів з України, є багато з Європи, а також зі всіх континентів та десятків держав”, — сказала виконавча продюсерка Українського Радіо, координаторка Радіодиктанту національної єдності Юлія Шелудько.

Найстаршою учасницею стала 90-річна незряча жінка. З диктантом їй допомагала сусідка, яка допомагає з господарством.

До комісії, яка перевіряла роботи, входило семеро експертів. Їхні імена не розголошуються. Головою комісії була Олена Масалітіна.

Найпоширенішою помилкою стало вживання коми замість двокрапки на межі частин безсполучникового речення.

Передісторія

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Диктант відбувається в День української писемності та мови, він же день пам’яті Нестора Літописця (раніше це було 9 листопада, а з 2023 року, через реформу церковного календаря – 27 жовтня).

Результати оприлюднюють у грудні.

Радіодиктант у 2022 році написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції “Академік Вернадський” в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція УР отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн. Без помилок текст диктанту не написав ніхто (насамперед через авторську пунктуацію).

Авторкою тексту диктанту-2022 була Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка. Читала диктант народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Читайте також:
Опубліковано текст Радіодиктанту національної єдності-2022

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна