Українські водії на кордоні планують голодування

Українські водії, що вже два тижні заблоковані на виїзді з Польщі через польський страйк, планують розпочати голодування.

Про це сказав водій міжнародних перевезень Роман Власюк у коментарі «Радіо Свобода» в п’ятницю, 1 грудня.

Він розповів, що близько 200 українських водіїв, які стоять поблизу пункту пропуску «Корчова», оточила місцева поліція. За його словами, українські водії йшли, щоб поспілкуватися з польськими протестувальниками, але поліція їх зупинила.

«Нас заблокували серед поля. Нас тут близько 200 водіїв. Поліцейські сказали, що по їхніх законах згромадження людей в такій кількості не дозволено. Вони в повній амуніції, з балонами, газами, “перцівками”», — сказав Власюк.

За словами водія, з польськими перевізниками домовилися 30 листопада, що вони пропускатимуть сім авто на годину. Але працювала ця домовленість недовго — до 22:00.

«Далі домовленість була зірвана і нас знову поставили на один автомобіль в годину. Зараз тільки на “Корчовій” ми маємо заблокованих 2000 вантажівок, тобто в Україну в очікуванні 2000 машин експорту», — сказав водій.

Він розповів, що двох українських водіїв пропустили на переговори до поляків. Вимоги українських перевізників — пропустити одним виїздом усі машини, які мали вночі поїхати згідно з домовленостями про «7 машин на годину». А також — надалі збільшити пропуск до 14 машин у годину.

«Якщо наші умови не будуть виконані, ми офіційно заявляємо про голодування. Ми відмовляємося від волонтерської допомоги. Ми переходимо тільки на воду і чай», — заявив Роман Власюк.

Читайте також:
Страйк польських перевізників: на кордоні помер ще один український водій

Контекст: чому страйкують польські перевізники

Польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.
Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. Страйк призвів до повної зупинки руху на трьох прикордонних пунктах пропуску між Польщею та Україною: “Дорогуськ – Ягодин”, “Корчова – Краківець”, “Гребенне – Рава Руська”.
На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

Читайте також:
Збитки України через страйк польських перевізників уже сягнули понад €400 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна