Ексголовком ЗСУ Муженко: Україні потрібно йти на ризик – переходити в оборону і переформатовувати фронт

Колишній начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко не згоден з твердженнями про те, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут.

Генерал в інтерв’ю BBC зауважив, що на війні буває “не тільки успішне просування, а й стримування нас противником. Тут не тільки наступ, але й оборона”.

На думку Муженка, сьогодні нагальним питанням є перехід до оборони.

“Стратегічно активної оборони, яка б передбачала завдання контрударів. А за умов успіху на окремих напрямках – контратак на рівні відповідних підрозділів. Нам потрібно переформатувати фронт. Нам потрібно створити потужний резерв не тільки кількісний, але й якісний. А якісний резерв – це наявність військових організмів: бригада, корпус і таке інше. Підготовлених, оснащених, злагоджених, з високим моральним духом і спроможних вирішити питання”, — сказав він.

Ексначальник Генштабу пояснив, що має на увазі під фразою “переформатувати фронт”. Це, за його словами, створення відповідних оперативних угруповань і відповідних бойових порядків, оформлення, створення відповідної системи управління тощо.

“Тому що на сьогодні ми знаємо випадки, коли на окремих напрямках є десятки, а то і більше частин і підрозділів, які замикаються на один орган управління. В такій ситуації просто неможливо здійснювати якісне своєчасне управління, реагувати на ті ризики, які виникають.

Це складний процес. Він пов’язаний з ризиком, але потрібно йти на цей ризик. Прорахований ризик. Потрібно йти і переформатувати фронт. І це стосується, мабуть, не тільки фронту від Куп’янська до Херсона чи Голої Пристані. А це і східна частина – від Харкова до Сум і до Чернігова. Це Північ – Чернігівська область, Київська, Житомирська, Рівненська. Ми повинні розуміти, які угруповання є і де перебувають резерви. Тому, що якщо командир чи командувач не має резервів – то хоч він ще не програв, але вже створені всі умови для того, що він може програти”, – зазначив він.

Під час інтерв’ю Муженко також заявив, що реальна ситуація на фронті відрізняється від тієї, яку транслюють медіа. За його словами, вона трактується як продовження контрнаступу Збройних сил.

“Ситуація на фронті має певні точки напруги. Особливо це стосується Куп’янського напрямку, де Росія дійсно атакує наші підрозділи. На Лиманському напрямку є завдання витіснити наші війська за бар’єрний рубіж – річку Оскіл в районі Куп’янська і за річку Чорний Жеребець в напрямку Лиману.

Далі ми бачимо бої в районі Бахмута. Авдіївка – дуже складна ситуація для Збройних сил України. Атаки, які не припиняються з 10-го жовтня. І слава богу, що сьогодні українські війська ще утримують ці позиції ціною самопожертви, ціною героїзму.

Більш інтенсивними стали бойові дії в районі Мар’їнки. Російські війська намагаються витіснити українські підрозділи із західних околиць Мар’їнки. На Оріхівському або на Запорізькому напрямку – в районі Роботиного, Вербове – там є певні активні дії і з українського боку, і відповідно контратаки з боку російських окупаційних військ.

І теж непроста ситуація, яка склалася в пониззі Дніпра на Херсонському напрямку. Там українські війська заволоділи плацдармом, який потребує розширення. Якраз із метою розширення цього плацдарму і ведуться українські дії. У російських військ завдання скинути українські війська з цього плацдарму, відвоювати його і, як мінімум, відкинути їх на правий берег. Така непроста ситуація”, – сказав він.

Та наголосив, що не вважає контрнаступ українських військ без здобутків. За його словами, українські воїни зробили диво. Те, чого б, можливо, не змогла зробити жодна армія світу. Збройні сили все-таки витіснили російські війська, попри несприятливі фізико-географічні умови, відсутність переваги у повітрі т вогневої переваги, наявність глибоко ешелонованих кілометрових мінних полів та суттєво зміцнених фортифікацій.

Читайте також:
Залужний має план війни: у НАТО заперечили припущення окремих політиків в Україні

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна