Наші хакери зламали “царство Конашенкова” – департамент інфокомунікацій МО РФ: що цікавого

Українські хакери групи “Кібер Спротив” проникли в департамент інформації та масових комунікацій міністерства оборони РФ та передали в розпорядження міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm унікальну внутрішню документацію та доступи до програмного забезпечення, що використовують російські військові пропагандисти.

Про це в понеділок, 27 лютого, пише InformNapalm.

Зазначається, що департамент інформації та масових комунікацій МО РФ – це “царство” сумнозвісного Ігоря Конашенкова, який “щоденно озвучує своїм ротом російські зведення із зони бойових дій”.

Активісти також дізналися, що інформаційно-аналітична система онлайн моніторингу ЗМІ в Росії має назву “КАТЮША”.

Для обізнаних в системах моніторингу медіа “Катюша” – це система, яка є своєрідним російським аналогом SemanticForce.

Розробник – приватна компанія “M13”.

“Вони стверджують, що спеціалізуються на інформаційних технологіях у сфері медіамоніторингу. Мають три системи: “АРСЕНАЛ”, “АРЕНА” та “КАТЮША”. Їхнє ПЗ використовують в адміністрації президента РФ, уряді, федеральних міністерствах і відомствах, регіональних державних органах виконавчої влади, комерційних компаніях і громадських організаціях. У 2021 році МО РФ купила ліцензію на користування “Катюшею”, виділивши на це 320 млн руб. до 2023 року включно, – переповідають в InformNapalm.

Зазначається, що система аналізує переважно російський інформаційний простір. Західні й українські медіа присутні в базі, але їх потрібно шукати вручну. На загальну картину вони не впливають. А будь-який аналіз переважно базується тільки на російських цензурованих і самоцензурованих джерелах.

Відповідно, цінність такої системи лише у віддзеркаленні російської інформаційної дійсності: чудово простежуються розгалужена мережа підконтрольних медіа, скоординовані інформаційні хвилі, тотальна цензура (при чому більше самоцензура), паралельна реальність, “переможна перемога”.

Так, негативні новини в системі теж були.

“Але на одну “негативну” новину розгалужена російська система пропаганди накидує десятки позитивних новин, досить ефективно переключає увагу, зміщує акценти. Після успішного ураження штабу ЧФ РФ, 22 вересня, ми особисто слідкували в онлайн-режимі, як російська машина пропаганди швидко реагувала і, на ходу адаптуючись, формувала зовсім інші сенси”, – пояснюють активісти.

Хакери “Кібер Спротиву” також знайшли та передали InformNapalm один цікавий документ – лист Конашенкова до заступника гендиректора ВГТРК (“Россия-1”, “Россия-24”) Шестакова. Цей лист цікавий тим, що в ньому згадуються якісь “неблагонадійні” російські телеграм-канали.

Тепер Росія, готуючись до виборів Путіна, швидше за все, починає останню хвилю зачистки Телеграму від будь-яких проявів нелояльності до Кремля.

“13 листопада ми всі спостерігали дивні конвульсії російських медіа із заявою групи військ “Днєпр” про жест доброї волі на Херсонщині. Провідні російські медіа опублікували, а потім через декілька хвилин “анулювали” (ще один російський новояз) новину.

Тоді десятки “експертів” та аналітиків” розійшлися у своїх версіях того, що відбулося. Українська ж сторона тоді заявила, що це російська інформаційна спецоперація, і ніякої підготовки росіян до відступу не спостерігається”, – нагадують в InformNapalm.

Якщо подивитися на лист Конашенкова, то він датований 14 листопада. Заява про відступ групи “Днєпр” була опублікована й “анульована” 13 листопада.

“Що це, як не провокація? Ніщо і ніхто не може заважати Путіну тріумфально провести вибори в тиші. Диктатура не любить нелояльність. Тому вже 17 листопада Росія посилює контроль над інтернетом, що, на думку аналітиків ISW є черговим проявом інформаційної цензури та спробою обмежити вільний доступ до інтернету, розраховуючи таким чином “проконтролювати” вибори Путіна”, – резюмували наші аналітики.

Читайте також:
InformNapalm ідентифікував військову частину льотчиків РФ, які, ймовірно, завдали удару по Кременчуку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна