Тендер на папки для Міноборони: у ЗСУ необґрунтовано змінили вимоги до обкладинок й підняли ціну, — результати аудиту

Міністерство оборони провело аудит щодо тендеру на закупівлю папок для особових справ військових.  За його результатами з’ясувалося, що в ЗСУ необґрунтовано змінили вимоги до обкладинок, внаслідок чого підняли ціни на закупівлю папок. Окрім цього, у тендері взяв участь усього один учасник.

Про це Міноборони повідомило в суботу, 18 листопада.

Перевірка встановила, що за чотири місяці до тендеру Кадровий центр ЗСУ запропонував внести зміни до технічної специфікації обкладинок, завдяки яким у заявці Командування Сил логістики встановили ціну — 351 гривню за штуку.

Після оголошення старту торгів від виробників за першим лотом надійшла лише одна цінова пропозиція, яка дорівнювала очікуваній вартості. Пропозицію надіслав виробник ПрАТ Київська поліграфічна фабрика “ЗОРЯ”.

Після цього МОУ з’ясувало, що на ринку є дешевші пропозиції — наприклад, схожі зразки папок за ціною від 140 до 325 гривень. Аудитори закупили у ФОП зразок такого товару за ціною 120 гривень — це акційна ціна від основної 140 гривень. Втім, при цьому невідомо, чи може цей продавець задовольнити потребу щодо кількості тендеру, який включає 4 лоти загальною кількістю 58 тисяч одиниць.

Перевірка також встановила, що зміни, запропоновані Кадровим центром ЗСУ щодо технічних параметрів обкладинок, надані без обґрунтування.

Тож відповідальні особи департаменту ресурсного забезпечення МОУ не підписали договір щодо цього тендеру.

Враховуючи зазначене, Служба внутрішнього аудиту Міноборони запропонувала Кадровому центру ЗСУ внести зміни, які дозволять зменшити вартість товару та збільшити кількість учасників аукціону.

“Основні зусилля внутрішнього аудиту Міноборони спрямовані на запобігання та попередження порушень та неефективних витрат державних ресурсів. Під час встановлення фактів вже вчинених порушень ми передаємо цю інформацію прокуратурі. Це проста логіка, якої ми дотримуємось, щоб вичистити систему від корупції. Ми хочемо показати, що закони однакові для всіх”, — прокоментував результати перевірки заступник міністра оборони Юрій Джигир.

Всебічна перевірка все ще триває. Остаточні результати будуть опубліковані після її завершення.

Читайте також:
400 млн грн за неякісні бронежилети та шоломи поверне Міноборони іноземний постачальник: рішення суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна