400 млн грн за неякісні бронежилети та шоломи поверне Міноборони іноземний постачальник: рішення суду

Іноземний постачальник мусить повернути Міністерству оборони України гроші за неякісний товар — таким є рішення міжнародного арбітражного суду.

Про його ухвалення Міноборони повідомило в суботу, 4 листопада.

Як повідомляється, на початку повномасштабного вторгнення Міноборони придбало в цього іноземного постачальника бронежилети та шоломи для ЗСУ.

Протягом весни та літа 2022 року постачальник передавав товар належної якості. Але наступні партії, які надходили восени та взимку 2022 року, не проходили балістичні випробування — Міноборони не приймало їх.

Українська сторона вимагала від постачальника повернути гроші за товар, який постачали без підтвердження про балістичні випробування, та сплатити штрафні санкції. Постачальник вимогу не виконав.

Тому Міноборони подало позов до міжнародного арбітражного суду про стягнення вартості непоставлених бронежилетів та шоломів, штрафних санкцій та відсотків річних.

Суд позов задовольнив.

Загальна сума задоволених вимог становить приблизно 10 мільйонів євро і включає, окрім власне вартості товару, штрафні санкції, відсотки за рік та арбітражний збір (оскільки договір є зовнішньоекономічним, то суми зобовʼязань — у євро. У гривнях ця сума становить майже 400 мільйонів).

Окрім цього, за рішенням арбітражу, річні відсотки продовжують нараховуватись на вартість непоставленого товару до моменту повернення грошей.

Читайте також:
Швеція передала Україні 8 САУ Archer. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна