“Ми дали їм бій, щоб вони не почувалися господарями на нашій землі. Ми тут господарі”: десантник 80 одшбр “Воха” про штурми й оборону Бахмута

служба зв’язків з громадськістю 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України

“Воха” пів року захищає Україну в складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Він – універсальний боєць: ходить на штурми, стає в оборону, евакуює поранених та загиблих побратимів.

Хоробрий, цілеспрямований та завжди виконує накази, зі слів командирів. Він справжній бойовий сержант, який завжди готовий вести за собою групу в бій.

“Перші рази тяжко було, а потім втягнувся. Це стало для мене, як будні дні: піти на штурм, закріпитись і помінятися”, – розповідає львівський десантник.

Гранатомет “Вохи” та “Гороха” щедро косить загарбників та вкладає їх десятками в український ґрунт. Про один з боїв військовий розповідає:

“Ми стояли в обороні. Раптом під*ри пішли по дорозі, так ніби в себе вдома гуляють. Ми дали їм бій, щоб не почували себе господарями на нашій землі. Ми тут господарі. Згодом спалили їхню “беху” та відбили ще багато атак.

Командир часто дає мені завдання: “Азимут такий, треба швидко відпрацювати туди з “бульдога”! Я швидко дістаю телефон і компас, ловлю правильний азимут, відміряю відстань, – і відпрацьовуємо туди!

Ми їх в самій Кліщіївці добре “поклали”. З 200 метрів стріляли й попадали. Командування нам дякувало за влучну стрільбу”.

Часом “Воха” з побратимами підсилює дружні підрозділи, коли ті не справляються зі штурмом, обороною чи евакуацією. Деякі штурми проходять без єдиного пострілу – росіяни втікають після рясної артпідготовки.

Частенько доводиться дати стрілецький бій чи вправно оперувати гранатами. А ще оборонці рухаються на передньому краї під постійними обстрілами. Тихо не буває ніколи, бо противник сильний і володіє великою кількістю вбивчої зброї.

“Не можна ставати ні на хвилину. Наше завдання – йти й не зупинятися! Ми десантники, тому ми не зупиняємося. Наш взвод львівських десантників ще в навчальному центрі вважався найкращим. Завдяки тамтешнім інструкторам та молодому й професійному командуванню тут ми ефективно боронимо та повертаємо нашу землю”.

“Воха” визнає: зберігає високий бойовий дух та вмотивованість завдяки побратимам та родині. І додає:

“На строковій службі в 2006-2007 роках я вистріляв 9 патронів за цілий рік. Зараз за секунду вистрілюю стільки набоїв. Якщо хочеш вижити й перемогти, то наполегливо вчишся та дуже швидко здобуваєш бойовий досвід. Нам не вистачає людей. Не треба ховатися. Потрібно йти, захищати своїх рідних та виборювати перемогу”.

джерело

Читайте також:
“О 9 ранку почали, а о 12 вже все захопили”: заступник командира 80 одшбр розповів, як вибили росіян з 15 позицій під Бахмутом. ВІДЕО

“Ми взяли позицію, яку нікому не вдавалось шість разів поспіль”: деталі бою у звільненій Кліщіївці від штурмовиків 80-ї бригади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна