Уряд дозволив знести пам’ятники Пушкіну, Ватутіну та Щорсу

Кабінет міністрів 10 листопада ухвалив рішення вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, командиру більшовиків Миколі Щорсу, Миколі Ватутіну, а також іншим російським і радянським діячам.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Зокрема, з реєстру вилучили: пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, могилу Ватутіна в Маріїнському парку, монітор “Железняков” по вул. Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда “Таращанець” у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Крім того, документ передбачає вилучення з реєстру пам’яток пам’ятники Пушкіну у Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, “Україна – визволителям” в Ужгороді, Меморіальний комплекс “Борцям революції” у Луганську.

“Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники”, – сказав виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Постанова ухвалена на вимогу закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” і “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Читайте також:
У центрі Запоріжжя демонтували пам’ятник російському поету Пушкіну
У Полтаві демонтували пам’ятники Пушкіну й Ватутіну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна