У Полтаві демонтували пам’ятники Пушкіну й Ватутіну

У Полтаві демонтували пам’ятники радянському генералу Миколі Ватутіну та російському поету Олександру Пушкіну.

Про це в четвер, 27 липня, повідомляє сайт Полтавщина.

Пам’ятник Ватутіну був встановлений на розі вулиць Соборності та УПА, а погруддя Пушкіна – на вулиці його імені (її планують перейменувати).

Демонтаж пам’ятника Пушкіну:

Ватутін:

Бюст Пушкіна буде переданий до Полтавського краєзнавчого музею, а Ватутіна відправлять до “Парку радянського періоду” на Сумщині.

Також до “Парку” передадуть і пам’ятник радянському генералу Олексію Зигіну, який також заплановано до знесення рішенням Полтавського міськвиконкому. Роботи з демонтажу розпочнуться пізніше через велику вагу пам’ятника та складність процесу.

Як пише “Полтавщина”, у місті тривають дискусії щодо майбутнього інших пам’ятників, зокрема Монумента слави у Корпусному парку.

З 27 липня 2023 року набув чинності Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Верховна Рада України ухвалила його в березні 2023 року. Закон задає правову рамку процесу деколонізації, що триває в країні, – визначає критерії, механізми і терміни.

Читайте також:
Що таке деколонізація, чому вона важлива і як буде здійснюватися згідно із законом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна